Erelid Marcel van Melis kreeg een lintje opgespeld door burgemeester Bronsvoort. Monique van Melis en kleinzoon Melis poseren mee.

Erelid Marcel van Melis kreeg een lintje opgespeld door burgemeester Bronsvoort. Monique van Melis en kleinzoon Melis poseren mee.

Dinès Quist

Lintje voor Marcel van Melis van jubilerende Lichtenvoordse postduivenvereniging

Sport Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Geen idee had Marcel van Melis ervan dat hij op de jubileumdag van De Blauwe Doffer met een erelintje naar huis zou gaan. Op zaterdag 10 februari steekt Van Melis zoals gewoonlijk zijn handen uit de mouwen als er wat te regelen valt bij zijn postduivenvereniging. Het 65-jarig jubileum wordt gevierd en tientallen leden zijn gekomen om dit te vieren. Burgemeester Bronsvoort is ook van de partij en vraagt Marcel van Melis naar voren te komen.

Door Dinès Quis

In haar speech vertelt ze dat Marcel al sinds 1998 bestuurswerk verricht bij de vereniging en zich met hart en ziel inzet voor de duivensport. Zijn rol als secretaris past perfect bij hem want Marcel beschikt over groot organisatorisch talent. Menigmaal is Marcel zes dagen van de week te vinden in het clubgebouw als er wedstrijden georganiseerd worden. Hij maakt inkorfroosters, houdt het kasboek bij en is de vraagbaak van de vereniging. Organisatorisch is hij betrokken bij de Kring Zuid en postduivenhouders van de afdeling Oost-Nederland maken graag gebruik van zijn kennis om hun duiven te laten inkorven. Zijn tomeloze inzet verdient een erelintje, en niet zomaar één maar een Koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau.

Grote verrassing
“Ik had niet verwacht dat ik een lintje zou krijgen,” vertelt Marcel. “Misschien de voorzitter, dat had ik me voor kunnen stellen. Maar zelf met een lintje naar huis gaan, dat had ik niet zien aankomen.” Het is voor Marcel een vanzelfsprekendheid zijn schouders onder de vereniging te zetten. “Ik ben opgegroeid met de postduivensport. Mijn vader was één van de oprichters van De Blauwe Doffer. Ik heb de liefde voor postduiven met de paplepel ingegoten gekregen en ben in zijn voetsporen verder gegaan. Wat er precies zo mooi is aan deze hobby kan ik niet omschrijven, dat moet je voelen.”

1200 km vliegen
Zo’n 45 duiven heeft Marcel in zijn achtertuin. De grootste uitdaging in de sport is voor hem de lange afstandswedstijd. “In anderhalve dag vliegen de duiven dan naar Barcelona en weer terug. Hemelsbreed is dat zo’n 1200 kilometer. Die prestatie blijft bijzonder, het gevoel dat je krijgt als ze weer terugkomen is onbeschrijfelijk. Want de vraag is natuurlijk: Komen ze allemaal weer terug of is er onderweg iets gebeurd? Dàt ze terugkomen, vind ik het belangrijkste. Of ze in de prijzen vallen of niet is voor mij van minder belang.”

Blauwe Doffer en EHBO samen
De vereniging kent meer leden die zich al ruim 50 jaar inzetten. Het zijn Menno Wildenborg en Anton Olyslager, ook zij worden in het zonnetje gezet en krijgen een eremedaille opgespeld. De Blauwe Doffer kent momenteel 38 leden waarvan 13 uit Duitsland. De internationale interesse om zich aan te sluiten bij een Nederlandse vereniging heeft te maken met het verschil in spelregels rondom de duivensport. Het clubgebouw De Blauwe Doffer zit sinds 40 jaar aan de Oude Aaltenseweg en is al decennialang een Nationaal Inkorf Centrum voor nationale en internationale wedstrijden. Binnenkort stellen zij een ruimte beschikbaar voor de EHBO-vereniging Licht – Groen. Het ronde EHBO gebouw dat naast De Blauwe Doffer staat wordt geruimd in verband met een park dat er aangelegd zal worden.

Eremedailles voor jubilarissen Anton Olyslager (midden) en Menno Wildenborg (links).
Burgemeester Bronsvoort feliciteert kleinzoon Van Melis met zijn opa Marcel van Melis.
Burgemeester Bronsvoort speldt het erelintje op bij Marcel van Melis.
Eremedailles voor jubilarissen Menno Wildenborg (links) en Anton Olyslager.
Biurgemeester Bronsvoort speldt erelintje op bij Marcel van Melis.
Erelintje voor Marcel van Melis, voor vrijwillige diensten bij De Blauwe Doffer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant