Sinds vorige week wordt kenbaar gemaakt dat er zaterdag 23 maart verkeershinder is op de Barchemseweg in verband met de Olympia's Tour.  Foto: Jan Hendriksen.

Sinds vorige week wordt kenbaar gemaakt dat er zaterdag 23 maart verkeershinder is op de Barchemseweg in verband met de Olympia's Tour.  Foto: Jan Hendriksen.

Oudste wielerwedstrijd in Nederland doet opnieuw Achterhoek aan

Sport Neede Ruurlo

Ruurlo finish- en Neede startplaats van Olympia’s Tour

Door Jan Hendriksen

RUURLO/NEEDE - Ruurlo is op zaterdagmiddag 23 maart finishplaats van de vierde etappe van Olympisch Tour. De renners gaan voor deze 168,2 kilometer lange etappekoers ‘s morgens van start in het Drentse Gieten en rijden via de Holterberg richting de Achterhoek. De finish op de Barchemsweg wordt verwacht omstreeks 16.15 uur. Op de slotdag, zondag 24 maart, voert de route vanaf 12.00 uur vanaf het Vlearmoesplein in Neede naar het Betuwse Tiel. De renners starten om 12 uur.

Daarmee doet Olympia’s Tour, de oudste wielerwedstrijd in Nederland, opnieuw twee dagen de Achterhoek aan. De eerste editie werd georganiseerd in 1909, dit jaar is de 69ste editie. Van oudsher is deze wedstrijd dé opleidingskoers voor de beste amateurs van Nederland en ver daarbuiten.
De organisatie van Olympia’s Tour heeft een sterk deelnemersveld weten te contracteren voor de komende editie, die van 20 tot en met 24 maart wordt verreden. De pro continentale formatie TdT-Unibet is present en neemt het op tegen maar liefst negentien continentale formaties uit binnen- en buitenland en twee nationale selecties. Vier clubteams maken het deelnemersveld compleet.
Met TdT-Unibet is voor het eerst in jaren een pro team aanwezig in de oudste etappekoers van Nederland. De manschappen van Bas Tietema mogen stevige concurrentie verwachten uit binnen- en buitenland. Zo zijn met Lidl-Trek, Visma-Lease A Bike, Alpecin-Deceuninck, Lotto-Dstny, Decatlon AG La Mondiale, Uno-X en Tudor DT de opleidingsploegen aanwezig van teams die op het hoogste niveau acteren. Maar ook de Nederlandse continentale formaties Metec-Solarwatt, BEAT Cycling Club, Parkhotel Valkenburg, Volke rWessels en Diftar zullen hun mannetje staan in de Nederlandse etappekoers, waar men altijd alert moet zijn op het ontstaan van waaiers.

Tien landen
Airtox-Carl Ras, Rad-Net Osswald, Rembe Pro Cyclingteam Sauerland, Team Coop, Trinity Racing, Lotto-KernHaus. Voltas-Tartu 2024 by CCN en de nationale teams van de VS en Luxemburg geven een extra internationaal tintje aan Olympia’s Tour dit jaar. In totaal zijn er teams uit tien verschillende landen present in de eerste Nederlandse etappekoers van 2024. Omdat de organisatie ook clubteams een kans wil bieden te ruiken aan het hoogste niveau zijn GIANT Store Assen-NWVG, Houttec Cycling Team, Sensa Kanjers voor Kanjers en WV West-Frisia ook uitgenodigd in de ronde.

Prestigieus
Organisator Thijs Rondhuis van Courage Events is blij met de samenstelling van het deelnemersveld in de prestigieuze etappekoers. “Samen met hoofdsponsor Metec was ons doel Olympia’s Tour weer op de kaart te zetten en één blik op de startlijst zal straks voldoende zijn om te constateren dat we daarin geslaagd zijn. De grootste talenten ter wereld komen naar Nederland om te leren koersen in ons open landschap en zullen het daarbij op moeten nemen tegen sterke Nederlandse blokken. Er staat een veld dat aan elkaar gewaagd zal zijn en garant staat voor strijd.’’

Huldiging
Ook vorig jaar maakte Ruurlo als finishlocatie deel uit van het routeschema van Olympia’s Tour. Een kopgroep reed toen een gehele dag vooruit met een marge van een minuut en tien seconden. Met Ruurlo in zicht kwam het peloton steeds dichterbij. Op drie kilometer liep alles in de stromende regen samen De Noor Erlend Blikra bleef Coen Vermeltfoort en Martijn Budding voor op de finish op de Barchemsweg van Ruurlo. Na afloop zal op het Kerkplein in Ruurlo de huldiging plaatsvinden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant