Secretaris Wilco Muns (l) en penningmeester André Klein Brinke van Wilhelmina doken voor het gesprek nog eens in het archief va de Ruurlose schietsportvereniging. Foto; Jan Hendriksen

Secretaris Wilco Muns (l) en penningmeester André Klein Brinke van Wilhelmina doken voor het gesprek nog eens in het archief va de Ruurlose schietsportvereniging. Foto; Jan Hendriksen

Schietsportvereniging Wilhelmina Ruurlo stopt

Sport Borculo Ruurlo

Door sterk teruglopend ledenaantal en onzekerheid over huisvesting

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Het wierp bij verschillende mensen vragen op: het kleine bijna anonieme bericht in Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo van twee weken geleden. In de rubriek Achterhoekmarktplein.nl stond ‘Schietvereniging Wilhelmina Ruurlo in liquidatie’. Die beladen term betrof in dit geval geen ‘moord’ maar de juridische en economische benaming voor de situatie waarbij het vaste vermogen en goederen van de vereniging te gelde moeten worden gemaakt. Want de Ruurlose schietvereniging heft zichzelf op Oorzaak? Het sterk teruglopende ledental en de onzekerheid over de huisvesting van de vereniging.

Tot eind december had Wilhelmina haar onderkomen in ‘t Schietkroontje achter café-restaurant De Keizerskroon. Maar dat is inmiddels verleden tijd. “Want we zijn sinds 1 januari niet meer actief als schietsportvereniging”, zeggen secretaris Wilco Muns en penningmeester André Klein Brinke van Wilhelmina, dat volgend jaar het 90-jarig bestaan zou vieren.
Het tweetal handelt in de komende weken de opheffing van de vereniging af. De rekening van verantwoording en het plan van verdeling van de financiële middelen die men nog ter beschikking heeft liggen voor eenieder nog tot 15 juni ter inzage ‘ten kantore’ van Klein Brinke. Na 15 juni worden de middelen verdeeld over de zeventien leden die Wilhelmina nog telt.

Verdeelsleutel
“We hebben een verdeelsleutel gemaakt naar gelang hoe lang men lid was. Alle leden kunnen het uitgekeerde bedrag naar eigen inzicht besteden. Bijvoorbeeld aan een goed doel”, verklaart Klein Brinke de financiële afhandeling. Wilco Muns (58) uit Borculo was een jaar of zes lid van Wilhelmina, Ruurloër André Klein Brinke (57) bijna veertig jaar.
“De terugloop van het aantal leden, de vergrijzing van het ledenbestand en de onzekere toekomst over het voortbestaan van schietlocatie ‘t Schietkroontje bij De Keizerskroon waren voor ons als bestuur de redenen om de stekker uit de vereniging te trekken. Hoe jammer dat ook is. Maar het draagvlak voor voortbestaan werd steeds geringer. Vandaar deze keuze die we gezamenlijk met de nog actieve leden hebben genomen. Iedereen had er vrede mee”, aldus Muns

Jeugdafdeling
Enkele leden hebben zich inmiddels aangesloten bij een zustervereniging in de regio. Dat geldt niet voor Muns en Klein Brinke. Beiden hebben hun geweren verkocht. “Het was een mooie actieve periode”, aldus Klein Brinke. Hij heeft de schietsportgenen geërfd van zijn vader Henk die jarenlang voorzitter was van de vereniging. “We waren zelfs vijftien jaar geleden met drie generaties Klein Brinke actief. Want onze zoon Koen maakte destijds deel uit van de jeugdafdeling die we in de goede jaren van de vereniging hadden”, zo herinnert André zich nog goed.

Koningin
Schietsportvereniging Wilhelmina werd op 21 februari 1935 opgericht. Daarvoor werd er ook al tientallen jaren geschoten zo blijkt uit oude archiefstukken die Klein Brinke in bezit heeft, alleen niet in verenigingsverband. In de oprichtingsakte stond de naam ‘Schietvereniging Ruurlo’. In de oorlog is deze naam gewijzigd in schietvereniging Wilhelmina, vernoemd naar de toenmalige koningin. Het bestuur bestond in het oprichtingsjaar uit de heren Zevalkink, Hiddink, Besselink, Wolsink, Scholten en Teger. Het aantal leden bedroeg bij de oprichting zeventien, net zoveel als nu bij de opheffing.

‘t Schietkroontje
Het eerste schietterrein was bij de zandbulten bij boerderij Vels aan de Zelhemseweg. Ook werd er geschoten nabij de boerderij van de familie Gotink aan de Koskampweg. Na meerdere locaties kwamen de schutters terecht op de zolder van de toenmalige gemeenteloods van Ruurlo aan de Kaaldijk. Daarna verkaste men naar een lokaal bij de oude Dorpsschool aan de Dorpsstraat om vervolgens intrek te nemen in de galerij in zaal De Keizerskroon met als kogelvanger een eiken ‘stobbe’ en wat strobalen. In 1986 werd in de vrije tijd door de leden in samenwerking met de familie Van Tuil van café-restaurant De Keizerskroon een ondergrondse schietbaan gebouwd met zes schietbanen: ‘t Schietkroontje. Vanaf die periode is er ook en poging gedaan om vrouwen bij de schietsport te betrekken. Met veel succes, want er was toen een behoorlijk aantal vrouwen lid van de vereniging en zelfs van het bestuur.

Partner
Wilhelmina was gedurende haar 89-jarig bestaan lid van de Schietvereniging Oost-Gelderland en was sinds 2008 aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Schiet Associatie (KNSA). Als enige sportvereniging uit Ruurlo onderhield Wilhelmina tot vorig jaar nog steeds nauwe contacten met een Duitse schietvereniging uit Settrup dat tot de gemeente Fürstenau behoorde. Tot de gemeentelijke herindeling in 2005 was Fürstenau namelijk jarenlang de partnergemeente van de voormalige gemeente Ruurlo. Maar ook aan die contacten komt met de opheffing van schietsportvereniging Wilhelmina per 15 juni een eind.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant