Brigitte en Joop, Miranda en Bart bij het begin van de Achterhoekse Elfstedentocht. Foto: Jos Wessels
Brigitte en Joop, Miranda en Bart bij het begin van de Achterhoekse Elfstedentocht. Foto: Jos Wessels

Achterhoekse Elfstedentocht op de fiets

Vervoer Aalten Bredevoort

AALTEN - In 1983 liepen twee vriendinnen, Toos Goorhuisen Bertje Jans, het hele eind van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg bij Maastricht. Het Pieterpad was geboren. Dit jaar wordt het 40-jarig bestaan gevierd en duizenden lopen deze route. Wordt 2023 het jaar van de start van de Achterhoekse Elfstedentocht op de fiets?

Door Jos Wessels

Twee bevriende stellen uit Bredevoort, Bart Oonk met Miranda Nieuwenhuis en Joop Wevers met Brigitte Bauhuis, fietsten enkele jaren geleden de Friese Elfstedentocht. Een prachtige route door mooie oude stadjes en een geweldige natuur. Als vanzelf kwam de gedachte: kunnen we in de Achterhoek ook geen stedentocht houden? Per slot van rekening wonen wij zelf in een Achterhoeks stadje. Bart sloeg aan het googelen en rekenen. Hij kwam toevallig ook uit op elf Achterhoekse stadjes. De twee stellen besloten er een driedaagse fietstocht van te maken via de knooppuntenroutes.
Miranda, Bart, Brigitte en Joop kozen voor het pinksterweekend. Op zaterdag vertrokken zij uit Bredevoort (foto) om via Groenlo (Grol) en Borculo naar Lochem te fietsen. De tweede dag ging het van Lochem verder naar Zutphen, Bronkhorst, Doesburg, Laag-Keppel en Doetinchem. De laatste dag startten zij in Doetinchem en reden via ’s-Heerenberg en Terborg terug naar Bredevoort.

Uitstapjes
Bart Oonk vertelt achteraf: “Wij hadden alle dagen schitterend weer. De tocht is ongeveer 180 kilometer lang, maar je kunt hem langer maken door mooie uitstapjes uit de route. Bijvoorbeeld het dorp Almen bezoeken, Zutphen verkennen, bij Bronkhorst met het pontje de IJssel over, in Hummelo het standbeeld van Normaal bekijken, en zo meer.”

Officiële VVV-route?
Het viertal is zo enthousiast dat het de route officieel wil maken. Zij willen de route aanbieden aan de VVV in de hoop dat velen deze tocht in de toekomst zullen gaan rijden. Wie nu al de Achterhoekse Elfstedentocht wil fietsen kan het best contact opnemen met Bart Oonk in Bredevoort.