Afbeelding

Helenafietstocht groot succes

Vervoer Aalten

AALTEN - Ook dit jaar werd op 18 augustus, de naamdag van de Heilige Helena, de Helenafietstocht georganiseerd door Henk Heijnen. Er fietsten 45 belangstellenden mee, onderweg stonden tien stops op het programma met informatie. Het weer zat mee, wat fris in de middag maar een zonnetje liet zich ook zien. Een prima fietsweertje! 

Om 10.30 uur verzamelden de deelnemers zich in het HelenaHuis aan de Landstraat in Aalten, aan de voet van de Oude Helenakerk. Onder het genot van koffie of thee kregen de belangstellenden uitleg van Heijnen met ondersteuning van  Arjan Ligtenbarg, geschiedkundige uit Winterswijk. 

Inmiddels waren de Baron en Baronesse Lambert Joost van Hambroick en zijn echtgenote Mechteld Anna Bentinck gearriveerd bij het HelenaHuis. Het echtpaar was prachtig gekleed in kledij uit de tijd van weleer. De baron en zijn vrouw bewoonden lang geleden Gut Hambroick in Bocholt, waar ook een stop werd gehouden.  

Baron en Baronesse namen plaats in open koets met paard, gemend door het duo Hiddink en van Eerden uit Barlo. Via de Bodendijk ging het richting Duitsland. De eerste stop was bij het Kreuzkapelle monument met de Heilige Helena met Kruis. Daar vertelde Arjan Ligtenbarg hoe men ongeveer 400 jaar geleden te voet naar de Helenakapel in Hemden liep met toestemming van Bisdom Gelre of Bisdom Munster en waar men ter kerke kon. De kapel is met omgeving aan het eind van de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. 

Daarna volgde de bezichtiging van de Sint Helenakerk in Barlo, een gebouw met prachtige gebrandschilderde ramen, onder andere met afbeeldingen met Sint Helena. Uitleg van Arjan Ligtenbarg: “In deze Kerk bevinden zich delen van het Kruis en van de Kerkelijke Helena.”

In Schlosz Diepenbrock genoten de fietsers samen met de baron en baronesse van heerlijke sandwiches en koffie en gebak. Henk Heijnen had geregeld dat de huidige bewoner de deelnemers even binnen wilde laten in het Schlosz Diepenbrock, voor een impressie. 

Het gezelschap ging op weg naar Gut Hambroick aan de Oude Aaltenerstrasze in Bocholt. Hier aan de hand van uitleg en wederom met tekening van Henk Heijnen dat het een gigantische klus is geweest om zo’n groot bouwwerk te restaureren. Na inspectie van de restauratie door baron en baronesse van Hambroick ging het weer op weg naar Hemden voor een korte bezichtiging van de goed verzorgde houten Helenakapel aldaar. 

Mede dankzij de verkeersleiders van onder andere leden van het Aaltens christelijk mannenkoor (ACM), die zorgden voor veiligheid langs wegen en straten, was de Helena fietstocht weer een groot succes. 

Afbeelding
Afbeelding