Güney aan het werk. Foto: eigen foto

Güney aan het werk. Foto: eigen foto

‘Wees eerlijk: accenten kunnen ook gek zijn, toch..?’

Veur de Draod

ACHTERHOEK - In Veur de Draod mogen we bij Bekende Achterhoekers in de ziel kijken. Vandaag werkt de Winterswijkse haarkunstenaar Güney (28) mee. Hij knipt vele BN’ers en heeft een Turks-Achterhoekse roots. 

Door André Valkeman

1) Mijn mentale bui is:
“Een beetje hongerig, het is Ramadan. Maar ik ben metaal en fysiek fit. Spiritueel bevind ik mij op een mooie plek. Mijn vriendin is zwanger. Er gebeuren mooie dingen. Ik leef onlangs het slechte weer op een roze wolk.

Natuurlijk heb ik moeilijkere periodes gehad. Ik wilde bijvoorbeeld graag bekende mensen knippen en dan is Winterswijk best een lastige uitgangspositie. Niemand kende hier een BN’er. Ik heb best vaak berichten verstuurd naar BN’ers, of ik ze mocht knippen, en kreeg dan geen enkele reactie. 

Maar Azarkan, Lil’ Kleine, Jebroer, Bizzey. Die stonden ervoor open, zo bouwde ik aan mijn naam.’’

2) Ik lijk het meest op ‘mien va/mo’:
“Het eigenwijze, dat is mijn vader. Het op je eigen manier doen. Mijn vader is vrij recent overleden. Hij kwam als gastarbeider naar Nederland.

Hij was het langst taxichauffeur. Ik ben kapper. Die ambachten verschillen niet zoveel van elkaar. Het kapsel moet goed zijn, de rit safe. Maar nagenoeg even belangrijk is het contact met de consument, daarvoor komt-ie terug.

Het uiterlijk is mijn moeder. Geen grote neus, geen grote oren. Ik ben best tevreden met mijn uiterlijk.’’ 

3) Na de dood is er:
“Hier ben ik veel mee bezig. Ik ben islamitisch opgevoed maar ben ook andere spiritualiteit aan het ontdekken. Ik vast nu bijvoorbeeld wel. Mijn geloof stelt dat we terugkeren naar Allah, daar geloof ik tot nu toe in.’’

4) Dit is mijn grootste angst:
“Nu vooral dat mij iets overkomt, maar dat is niet egocentrisch bedoeld. Als je jong bent zonder kinderen, leef je en dat vind je leuk, maar je ziet het leven niet als super gewichtig… Maar als je vader wordt, wordt ineens je eigen leven daarmee waardevol. Er is een kind dat een vader moet hebben, een warm nest met liefde en inkomsten. Je koestert je leven, voor jouw kind.’’

5) Ik kan buiten de Achterhoek wonen:
“Zeker. We leven in een heel kleine bubbel in Winterswijk, Achterhoek. Misschien ga ik wel deels op Ibiza wonen. Ik vind het er heel mooi en schoon. Iedereen voelt zich daar vrij.

Ik zal niet altijd in Winterswijk willen wonen. Toch, al ga ik weg, dit blijft voor altijd thuis: het platteland. Maar de wereld is te groot om alleen in de Achterhoek te blijven. Ik wil nog meer zien.

Als zoon van een Turk heb ik mij nooit anders gevoeld. Natuurlijk hebben kinderen weleens benoemd dat mijn haarkleur anders was of mijn afkomst. Dat gebeurt als jij iets afwijkt in uiterlijk van het dominante beeld. Discriminatie? Allerminst.

Discriminatie begint vaker dan je denkt bij de persoon die zich gediscrimineerd voelt. Mensen die dat voelen hoor ik best vaak zeggen: ‘zij zeggen over ons, wij buitenlanders, dit en dat…’ Stop, denk ik dan, want dat wij-zij-denken begint nu bij jezelf. Jij plaatst je zelf buiten een samenlevingsverband.

Ik heb mij altijd als één van de Achterhoekers gevoeld.’’

6) Dit was mijn laatste vechtpartij:
“In de ring. Ik doe aan kickboksen. Buiten de ring heb ik nooit gevochten. Als ik iemand sla op straat win ik er niks mee. Niemand trouwens. Ik keer ze mijn wang toe.

In de ring deelde ik wel klappen uit. Ik vocht twintig partijen. Als je zo getraind bent zijn je vuisten wapens en dat wordt je ook bijgebracht.

Een knock-out deelde ik tweemaal uit, eenmaal ging ikzelf knock-out. Toch maar mooi gevoeld, dacht ik, je moet alles meemaken. Echt prettig was het niet. Alhoewel, ik heb er weinig herinneringen aan. Het ene moment stond ik, het volgende moment werd ik wakker en had ik schreeuwende mensen boven me: ‘sta op, sta op, sta op’.’’

7) Dit is mijn grootste held:
“In juni ga ik naar Michal Pilarczyk, een driedaags event. Hij is expert in mindset, persoonlijk succes, meditatie. Zijn levensvisie vind ik prachtig.’’

8) Mensen met een accent zijn:
“Twents of Limburgs vind ik helaas niet zo mooi. Wees eerlijk: accenten kunnen gek zijn. Maar iedereen moet zijn accent liefhebben, al is een standaardtaal goed om erbij te hebben. Enkel een dialect beperkt je reis en je contacten in dit leven. Je bent zoveel personen als de talen die je kan spreken.’’

9) De mens is monogaam:
“Ik sta voor monogamie. Toch: monogamie is je levensvisie, je perspectief. Het feit dat je je kan afvragen óf het bestaat, veinst ergens al dat we het biologisch gezien niet zijn.’’

10) Dit komt er op mijn grafsteen:
“‘Geniet nu het nog kan.’ Ik zou graag in Winterswijk begraven willen worden. Dan is mijn cirkel rond.’’