Nadia Zerouali. Foto: Raja Felgata
Nadia Zerouali. Foto: Raja Felgata

‘Als je je man verliest zijn er niet zoveel angsten meer’

Veur de Draod

ACHTERHOEK - In Veur de Draod leggen Bekende Achterhoekers hun ziel bloot. Vandaag Nadia Zerouali (47), de bekende tv-kokkin en schrijfster is weer thuus in haar Winterswijk.

Door André Valkeman

1) Mijn mentale bui is:
“Goed! Ik ben huisloos maar heb meer dan ooit een thuisgevoel. De aankoop van een huis ging, net op het laatst, tóch niet door. We zijn desondanks al naar Winterswijk verhuisd. Mijn zoon leeft eventjes bij mijn ouders, ik woon bij mijn zusje. We komen uit Almere Haven. Ik ben benieuwd hoe hij zijn draai in de Achterhoek gaat vinden. Ondertussen zoek ik een huis, ik hoop op een plek in één van de Winterswijkse buurtschappen.”

2) Ik lijk het meest op ‘mien va/mo’:
“Pa, het innerlijk dan, hè. Heel pittig. Daarachter schuilt een zachtere kant. En doorzetten ook, iets dat-ie in zijn kop heeft heeft-ie niet in zijn kont. We zijn allebei belachelijk direct. Voordeel is dat je snel van a naar b komt, nadeel is dat je onderweg onbedoeld mensen kan kwetsen.

Vooral in contact met niet-Nederlanders moet ik mij soms excuseren. Het directe is ook eerder Nederlands dan Marrokaans, die roots heb ik ook.

Mijn aanblik is mijn moeder en mijn tantes. De grote bos zwarte krullen kenmerkt ook mijn uiterlijk. Die wordt nu goed grijs. Ik kleurde bij, maar had er schoon genoeg van. Sindsdien zeggen mensen op straat weleens: ‘ik ken jou, jij bent Dieuwertje Blok, toch?”

3) Dit is mijn grootste angst:
“Het antwoord op deze vraag zal vaak zijn: mijn echtgenoot verliezen. Dat overkwam mij, inderdaad.

Ik verloor mijn man Hakim door een auto-ongeluk. We hadden net drie maanden ons zoontje en dan staat er ineens een politieagent voor je deur…

Heel eerlijk gezegd heb je daarna niet zoveel angsten meer. Ja, áls mijn zoon iets verschrikkelijks zou overkomen, weet ik niet of ik het leven dan het leven nog waard vind. Eerlijk is eerlijk.

Toch scheurde ik ook met hem onlangs in een auto over de Nürburgring, als uitje. Ik ben dankbaar dat ik die pluk-de-dag-mentaliteit behouden heb, dat ik kan loslaten en niet in angsten verval.”

4) Na de dood is er:
“Allah, God. Hoe of wat? Geen idee. Maar we gaan terug naar God.’’

5) De ramadan is ondraaglijk:
“Nee, juist relax. Ik vind eten heel belangrijk, het is mijn werk. Ik vind het geen hedonistisch genotsmiddel, of zo. Dat je je kan onthouden biedt heel veel ruimte. Fysiek: je lijf krijgt pauze. Geestelijk gezien is er bezinning. Niet voor niets hebben en hadden bijna alle religies een vastentijd.’’

6) Ik kan buiten de Achterhoek wonen:
“Ik deed het maar Winterswijk… Daar rusten mijn wortels. Sinds 14 april hebben we hier officieel een islamitische begraafplaats. Ik woon er weer en wil er ook begraven worden.

Ik heb hier als Nederlands-Marrokkaanse Achterhoeker ook nooit enige vorm van racisme gevoeld. Amsterdammers of Duitsers worden hier minder goed behandeld dan gastarbeider, denk ik soms. Amsterdammers – hoe lang ze hier ook wonen – blijven buutenluu. Een Duitser die net eerder in dat Achterhoekse parkeervak rijdt moet een fiets teruggeven. Een verbeterpuntje voor de Achterhoeker.’’

7) Mensen met een accent zijn:
“Authentiek. Je conformeert je niet aan een kudde. Ik heb zelf abn met een oostelijke tongval. Nooit sprak iemand mij daar in Hilversum op aan toen ik tv ging maken. Ooit zei iemand in Amsterdam tegen mij: ‘Wat spreek jij goed Nederlands voor een Duitser’.

Mijn tongval en dialect deed ik op bij het RSG, de middelbare school. Ik zat bij alle jongens en meisjes van de boerderijen uit de buitengebieden in de klas.’’

8) De mens is monogaam:
“Ik ben zo monogaam als ik hetero ben: heel erg. Of we dat biologisch zijn? Geen idee. Bij mij is het aan of uit. Trouw of geen relatie. Ik trouwde dus op mijn zeventiende met de ware en nu ben ik single. Of ik ooit een nieuwe relatie krijg? Wie weet. Maar joh, ik zit midden in de overgang, ik moet er voorlopig eventjes niet aan denken.’’

9) Ik ben republikein:
“Geen voorkeur. Er moet goed beleid zijn. Momenteel kan alles beter, de huidige regering en het Koningshuis. Dat laatste zou zich mooier, beter kunnen uitspreken. Ik ben pro-boeren en natuur. Ik snap de onvrede wel bij de regering maar een stem op de BBB begrijp ik dan weer niet. Ik kom voor tv-opnames veel op boerderijen en ik ken geen boerderij waar geen arbeidsmigranten werken. Een van BBB’s speerpunten is juist: anti-migratie. Dat terwijl geen boerderij volgens mij nog zonder kan…’’

10) Dit komt er op mijn grafsteen:
“Mijn graf wordt zo sober mogelijk, een steen met mijn naam, hooguit. Derek Otte, een spoken word-artiest, heeft wel prachtige levensslogans. Hij heeft té veel mooie om te kiezen. Neem deze: ‘hoe spel je ‘leven’? Loslaten! Hou dat vast’’’