Tjarko Evenboer. Foto: Simone Michelle
Tjarko Evenboer. Foto: Simone Michelle

‘Nu wordt het wel erg persoonlijk’

Veur de Draod

ACHTERHOEK - In Veur de Draod beantwoorden Bekende Achterhoekers stellingen. Wie antwoordt legt zijn ziel bloot. In deze aflevering ex-Toldieker Tjarko Evenboer (40), de bestseller-auteur die bekend stond om zijn gelovige boeken maar recent bekendmaakte niet langer gelovig te zijn.

Door André Valkeman

1) Mijn mentale bui is:
“Oei, nu wordt het meteen al heel persoonlijk. Ik heb soms periodes waarin ik met slaapproblemen kamp. De laatste maanden speelt dat weer. Het zorgt voor oververmoeidheid en dat heeft invloed op alles. Ik denk dat het exemplarisch is voor waar ik momenteel in mijn leven ben: ik probeer me los te worstelen uit ingesleten verkeerde patronen.”

2) Ik lijk het meest op ‘mien va/mo’:
“Soms zie ik foto’s van mijn vader in zijn jonge jaren, en dan is het alsof ik mijzelf zie. Qua innerlijk lijk ik meer op mijn moeder: gevat en altijd optimistisch. Ik probeer altijd positief te zijn en niet bij de pakken neer te zitten. Ik heb veel met mentale problemen gekampt, maar ik weet altijd de knop om te zetten, mijzelf opnieuw uit te vinden, te geloven dat het morgen beter zal gaan.”

3) Mijn grootste angst in het leven is:
“Angst heeft een grote rol gespeeld in mijn leven. Als kind viel ik flauw bij confrontaties met bloed, als jongvolwassene ontwikkelde ik hierdoor een angst om flauw te vallen. Ik kreeg hevige angsten in alle denkbare situaties, dat werkte verlammend op mijn leven. Het gaat nu beter met me, gelukkig. Ik ontdek steeds meer dat angst een illusie is waar je jezelf in gevangen houdt. Maar dat besef te laten indalen is een proces van vallen en opstaan.”

 4) Na de dood is er:
“Ik ben enorm gefascineerd door bijna-doodervaringen, al kan ik natuurlijk onmogelijk vaststellen of die ervaringen echt zijn en niet gewoon opgeroepen worden door stofjes in de hersenen. Ik heb ooit met psychedelica geëxperimenteerd, en de dingen die ik toen zag en de inzichten die ik kreeg waren ook onvoorstelbaar verhelderend, terwijl dat óók gewoon een stofje was wat ik innam, begrijp je? Hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer ik ontdek dat ik eigenlijk niets weet. Toen ik gelovig was, was het leven na de dood een zekerheid waar ik niet aan twijfelde. Op dit moment is het allemaal een groot mysterie voor me. Misschien is er een hiernamaals waar je geliefden terugziet, misschien is er wel reïncarnatie, misschien is er wel helemaal niets. Ik ben niet bang voor de dood, ik heb hoe dan ook een diepe overtuiging dat alles goed is.”

5) De kans bestaat dat ik ooit /opnieuw weer in het christendom ga geloven
“Nee, dat kan ik me niet voorstellen. Door simpelweg de Bijbelse evangeliën op volgorde van schrijfdatum te leggen, zie je hoe het verhaal over Jezus stap voor stap aangedikt werd en meer mythische toevoegingen kreeg. Er klopt zo veel niet aan de Bijbel dat ik werkelijk niet zie hoe ik er ooit weer in zou kunnen geloven.”

6) Ik kan buiten de Achterhoek wonen:
“Ik heb hele mooie herinneringen aan mijn jeugd in de Achterhoek. Ik speelde tussen de weilanden, converseerde met de koeien en maakte stiekem hutten in maïsvelden. Momenteel woon ik naar volle tevredenheid in Zwolle, de plaats waar ik ook geboren ben. Ik zit niet vast aan een plaats of gebied, ik zou overal kunnen wonen, denk ik. Behalve in betonsteden als Almere of Lelystad dan, haha.”

7) De mens is monogaam:
“Ik ben geen evolutionair bioloog, dus ik weet niet precies hoe de mens als soort geprogrammeerd is. Wel denk ik dat je als mens het meest gelukkig bent als je met één iemand samen bent die jou volkomen kent en die je volledig vertrouwt. Ik zou zelf in ieder geval niet weten wat ik zonder mijn vrouw Marlon zou moeten.”

8) Hierom huilde ik voor het laatst:
“Ik huilde omdat ik dodelijk vermoeid was en toch niet sliep. Diep in de nacht zag ik het even niet meer zitten. Het was even een ontlading, daarna liet ik het weer los, ik wil nooit in negativiteit blijven hangen. Ik denk niet dat huilen een zwakte is, al huil ik zelf niet vaak. Er komen bij mij gewoon niet snel tranen, behalve op labiele momenten zoals diep in de nacht, haha.”

9) Mensen met accent en of tongval zijn:
“Ik heb geen mening over mensen met een accent, al vind ik niet alle accenten even mooi. Ik vind Vlaams een stuk leuker klinken dan Drents, bijvoorbeeld.”

10) Dit komt op mijn steen:
“Ha, ik heb daar nog nooit over nagedacht, weet je dat? Uiteindelijk boeit het me niet of ik herinnerd word vanwege mijn boeken of cartoons, ik wil vooral graag dat mijn kinderen me zullen herinneren als een leuke vader. Dus ik hoop dat er iets liefs op komt te staan, iets over dat ik ondanks mijn onhebbelijkheden toch ergens wel aardig was.”