Van links naar rechts: Nanny van de Laar, Erna Bergervoet en Anna-Lena Penninx in het Centrum Duurzaam Winterswijk. Foto: Maarten Reuvekamp.
Van links naar rechts: Nanny van de Laar, Erna Bergervoet en Anna-Lena Penninx in het Centrum Duurzaam Winterswijk. Foto: Maarten Reuvekamp.

Energiearmoede: een energiebespaarmaatje helpt met besparen

Wonen

WINTERSWIJK – Er voltrekt zich een stille ramp in Winterswijk als gevolg van de huidige energiecrisis. Die ramp heet energiearmoede. Mogelijk heeft één op de tien Winterswijkse huishoudens hier nu mee te maken. Nanny van de Laar, alleenstaande moeder, is één van hen. Haar inkomen komt nu slechts enkele tientjes boven het voorschot van het energiebedrijf uit. Van haar vrienden kreeg ze een elektrisch kacheltje te leen. Het is te duur om de CV aan te zetten. Bovendien kreeg ze hulp van een energiebespaarmaatje van het Centrum Duurzaam Winterswijk.

Door Maarten Reuvekamp

Erna Bergervoet is energiebespaarmaatje. Op vrijwillige basis ondersteunt ze mensen zoals Nanny, die willen leren hoe ze energie kunnen besparen. “Die hulp is gratis” benadrukt Erna. “Het is voor veel mensen inmiddels echter geen kwestie meer van willen, maar van bittere noodzaak.” Onlangs begeleidde zij een bewoonster van een oud huis dat qua duurzaamheid erg te wensen overliet. De verhuurder stond aanvankelijk niet open voor het aanbrengen van verbeteringen. “Samen met de bewoonster heb ik een lijst met verbeterpunten gemaakt en toen zijn we met de verhuurder in gesprek gegaan. Dat heeft geholpen. De verhuurder is met die punten aan de slag gegaan.” 

Er zijn ook woningen waar het qua duurzaamheid wel in orde is, maar waar de bewoner als gevolg van de hoge energierekening de eindjes nauwelijks meer aan elkaar geknoopt krijgt. “We moeten met z’n allen een flinke stap terug. Het gaat inmiddels veel verder dan de thermostaat een graadje lager zetten. Die stap terug is voor veel mensen moeilijk, omdat we aan veel comfort gewend zijn en zeker voor kwetsbare groepen bijna niet te doen” zegt Anna-Lena Penninx, projectmedewerker duurzaamheid van het Centrum Duurzaam Winterswijk. Energiebespaarmaatjes helpen huishoudens die te maken hebben met energiearmoede. Met kleine energiebesparende maatregelen kun je namelijk vaak al aardig wat besparen.

“We moeten het als samenleving samen doen”, aldus Anna-Lena. “We zitten allemaal in dezelfde shit. Ook als je nu geen energiearmoede kent, wordt ook jij geraakt als bakkers failliet gaan en je naasten het moeilijk krijgen.” Wacht niet met het vragen van hulp tot je kopje onder gaat. “Laten we elkaar helpen”, voegt Nanny toe, “zodat er geen Winterswijkers zijn die moeten leven als een dakloze in hun eigen huis”. De recente maatregelen die het kabinet betreffende het prijsplafond heeft bekendgemaakt zullen de pijn voor veel mensen iets verzachten.

Onlangs heeft de gemeente de taskforce bestaanszekerheid opgericht. Samen met burgers, bedrijven en organisaties worden plannen uitgewerkt om mensen, die als gevolg van de energie- en koopkrachtcrisis de bodem onder hun bestaan zien wegvallen, te helpen. Corona heeft het Winterswijkse naoberschap een ‘boost’ gegeven. “Deze energiecrisis lijkt het naoberschap opnieuw te verstevigen” aldus Erna. Nanny ziet om zich heen bovendien allerlei burgerinitiatieven ontstaan en hoopt dat deze initiatieven ook door de gemeente opgepikt worden. “Dat zij bijvoorbeeld de coördinatie van dergelijke initiatieven faciliteert, opdat ze kunnen groeien en meer mensen kunnen helpen.”

Mail voor meer info over energie besparen of voor een energiebespaarmaatje: duurzaam@winterswijk.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant