Deze voormalige boerderij in Barchem is in de race voor de duurzaamste woning van Gelderland. Foto: PR
Deze voormalige boerderij in Barchem is in de race voor de duurzaamste woning van Gelderland. Foto: PR

Barchem dingt mee naar titel duurzaamste woning Gelderland

Wonen

BARCHEM - Een voormalige boerderij in Barchem is in de race voor de duurzaamste woning van Gelderland. Samen met het Energie Collectief Barchem, Zwiep, Nettelhorst en Lochem Energie proberen de eigenaren Frans Dam en Hennie de Jong zoveel mogelijk stemmen te verwerven. Stemmen kan nog tot en met 1 maart via www. duurzamehuizenroute.nl/verkiezing.

De boerderij is 100 jaar oud en staat aan de Hardermaat in Barchem. In 2016 is het pand omgebouwd tot een zeer energiezuinige woning met kantoor en schuur.De woning is aardgasvrij en wekt meer dan genoeg elektriciteit op. Het gevolg: de eigenaren betalen geen dubbeltje aan gas of elektriciteit. Ze verdienen juist geld via het terugleveren van elektriciteit.

Het is allemaal te danken aan een hele serie ingrepen. Frans Dam en Hennie de Jong waren in 2016 met de verbouwing hun tijd ver vooruit. Bijvoorbeeld met een water-water-warmtepomp, die via een pijp de warmte haalt op 75 meter diepte in de grond. Ook de 110 zonnepanelen, een ventilatie-warmte-terugwinning en optimale isolatie zorgen voor duurzaamheid. Aan de buitenkant is het niet te zien, maar de gevel is helemaal ingepakt in dikke blokken piepschuim. Ze houden de kou buiten en zorgen er in de zomer voor dat het gerieflijk koel blijft. Ook dikke vloer- en dakisolatie, kierdichting en drievoudig HR+++glas dragen een steentje bij evenals de luiken en passieve zonwering. Het pand is luchtdicht.

De woonboerderij in Barchem is een van de zestien panden in Gelderland, waarop iedereen een stem kan uitbrengen. Op 4 maart maakt de jury de winnaar bekend. Die dingt vervolgens mee na de verkiezing van de meest duurzame woningen van Nederland op 22 maart. Die keuze is aan een jury.

Of ‘Barchem’ zover komt hangt af van heel veel stemmen. Vandaar de oproep van de eigenaren vooral aan de inwoners van Barchem en de hele gemeente Lochem om even achter de computer te kruipen en hun stem uit te brengen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant