Ilse Schutte neemt afscheid van het gerestylde Markt 5. Foto: Dinès Quist

Ilse Schutte neemt afscheid van het gerestylde Markt 5. Foto: Dinès Quist

Horecabedrijf Markt 5 in Lichtenvoorde neemt afscheid van Ilse en viert restyle-feestje

Economie Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Markt 5 neemt afscheid van de oprichterster van het grand café, Ilse Schutte. Maar zij vieren ook iets, namelijk het gerestylede interieur. Genodigden vullen drie avonden achtereen in het sfeervolle grand café en horen hoe er lovende woorden worden gesproken over de achttien jaar dat Ilse mede aan het roer stond van de succesvolle horecagelegenheid.

Door Dinès Quist

Bij binnenkomst wordt de genodigden een warm welkom geheten door de eigenaren van Markt 5, Ilse Schutte, Wout Gerritsen en Ramón Heijnst. Voor Ilse zijn de laatst uren ingegaan achter de bar. Achttien jaar geleden richtte zij met haar voormalig partner Markt 5 op, daarmee was Lichtenvoorde een hippe tent rijker. Vijf jaar geleden sloten Ramón en Wout aan als eigenaren en sindsdien is het drietal een geoliede machine. Maar Ilse verlaat het driemanschap zoals gepland want, “Het is tijd voor wat anders,” vertelt zij in haar speech.

Ilse neemt afscheid
Het vertrek van Ilse blijft niet onopgemerkt want op 17, 18 en 19 december nemen genodigden afscheid van ‘het gezicht van Markt 5’. Op zondag trapten ze af met een kerstborrel voor het team en een reünie voor oud-medewerkers, de dagen daarna zijn zakenrelaties, commissies, horecaondernemers, familie en vrienden van de partij. Een feestelijke aangelegenheid met live muziek en mooie woorden. Ilse legt in haar speech uit welke lessen ze in de afgelopen achttien jaar geleerd heeft. “Die lessen en de ervaring die ik opgedaan heb in het hoofdstuk ‘Markt 5’ wil ik benutten voor een volgende carrièrestap. Ik weet nog niet precies in wat voor vorm, maar het helpen en ondersteunen van mensen of bedrijven is iets wat me na aan het hart ligt.” Ilse is nog niet meteen van het toneel verdwenen want tot eind december werkt ze nog door en achter de schermen ligt nog genoeg werk dat gedaan moet worden. Ook blijft ze nog actief in het Lichtenvoordse Ondernemersfonds. “Ik ben iedereen die voor ons klaar heeft gestaan enorm dankbaar, ons team, maar ook onze gasten. Zonder hen bestond Markt 5 niet. Ik had onze gasten het liefst allemaal uitgenodigd op mijn afscheidsfeestje, maar dat lukt helaas niet. Bij deze dank ik hen van harte voor hun gestelde vertrouwen in ons.”

Quotes van Ilse
Wout en Ramón hebben in de afgelopen vijf jaar de fijne kneepjes van het vak geleerd van Ilse. Vanaf januari zullen zij met z’n tweeën de kar trekken. “Ik laat het grand café in alle vertrouwen over aan hen. Met de drijvende kracht van Wout en Ramón is Markt 5 in goede handen.” Wout dankt Ilse voor de fijne samenwerking. “In de afgelopen vijf jaar heeft Ilse ons veel waardevolle bagage meegegeven”, vertelt Wout, “Met die bagage gaan wij de toekomst in. Ook zullen we af en toe teruggrijpen naar de quotes die Ilse gebruikte om de moed erin te houden zoals: ‘Als het niet voelt als werk, dan doe je iets goed’, ‘Alone we can do so little, together we can do so much’ en What doesn’t kille you, makes you stonger.” Die laatste heeft het drietal hard nodig gehad, tijdens de wateroverlast van afgelopen april.

Wateroverlast
“Op 14 april is er ‘s nachts een warmwaterleiding gesprongen op de bovenverdieping van het grand café. Toen we ’s ochtend aankwamen was het alsof er een waterval vanuit het plafond het restaurant binnenstroomde. Het was een ongekende ravage. Hartverwarmend was wel dat ondernemers en ons team binnen no time op de stoep stonden om te helpen. Daar zijn we ze tot op de dag van vandaag dankbaar voor. Maar de schade was enorm. We staken de koppen bij elkaar en besloten van de nood een deugd te maken en het grand café niet alleen op te lappen maar een complete make-over te geven.”

Grand café gerestyled
Samen met de binnenhuisarchitect gingen zij aan de slag om Markt 5 een nieuwe look te geven. Daarin zijn zij meer dan geslaagd. “We waren opzoek naar het knusse gevoel van de Achterhoek gecombineerd met het hippe van het westen.” Gouden wanden gecombineerd met fluweel blauw geeft het gevoel van warmte en een beetje chique. Grote gouden kunstplanten pronken uitdagend te midden van de ruimte, aangelicht door de rode lampen achter de bar. Ronde zacht fluwelen banken vormen knusse zithoekjes. Kortom, het warme gevoel van welkom is meer dan voelbaar. “Het was fijn dat we de restyling nog met z’n drieën hebben gedaan. Zo blijft Ilse toch nog een beetje zichtbaar binnen Markt 5.”

Ilse Schutte dankt Wout en Ramón voor de fijne samenwerking.
Ramón Heijnst dankt Ilse Schutte voor fijne samenwerking bij Markt 5
Wout Gerritsen dankt Ilse Schutte in zijn speeds voor de fijne samenwerking bij Markt 5
Ilse Schutte krijgt kunstzinnige tas cadeau tijdens afscheidsfeest.
Afscheidsfeest Ilse Schutte bij Markt 5
L.A. Blues speelt bij Markt 5
Benno Voorhuis dankt Ilse Schutte, namens het Ondernemersfonds, voor haar inzet.