Maud Berendsen, jonge ondernemer in Zelhem. Foto: Mirjam Rensink

Maud Berendsen, jonge ondernemer in Zelhem. Foto: Mirjam Rensink

Jonge ondernemer (19) opent haar eigen bloemenwinkel in Zelhem

Economie Zelhem

ZELHEM – Maud Berendsen is net 19 jaar en terwijl leeftijdsgenoten druk zijn met studeren, hun eerste baantje of reizen opent zij haar eigen winkel in het centrum van Zelhem genaamd Bloemsierlijk. “Je moet het eigenlijk zo zien dat bloemen mijn hobby zijn en dat ik daar nu hele dagen mee bezig mag zijn.”

Door Mirjam Rensink

De afgelopen weken is ze druk geweest om het pand aan de Doetinchemseweg, waar eerst Helleborus zat, in te richten en aan te passen aan haar eigen smaak. Vrijdag 19 januari opende ze voor het eerst de deuren van haar eigen bloemwinkel. Ze merkt nu al dat ze lange dagen maakt, ze was de eerste avond nog tot 23.00 uur in de zaak en zat de volgende ochtend om 6.00 uur als weer in de auto om bij de groothandel in Ede tulpen te kopen. “Maar het is heerlijk om te doen. Ik houd ervan om met bloemen en planten te werken. Ik houd van kleuren en van creatief bezig zijn.”

Vorig jaar kreeg ze haar diploma van de opleiding Bloem, Groen en Styling in Velp, ging ze werken bij een bloemist in Bathmen en Doetinchem en was nog niet van plan om zo jong al voor zichzelf te gaan beginnen. “Maar toen kwam er een telefoontje van Sharon Plant van Helleborus. Dat ze ging verhuizen naar Veenendaal en dat ze daarom ging stoppen met haar winkel. Of ik er iets voor voelde om in dat pand voor mezelf te gaan beginnen?”

Maud kent Sharon Plant omdat ze als veertienjarige een snuffelstage liep in haar winkel. Daarna mocht ze als weekend- en vakantiekracht aan de slag bij Helleborus. De afgelopen jaren was Maud vooral bezig met haar opleiding en met een stage lopen, onder andere een buitenlandstage in Florence.

“Ik dacht wel meteen, dit moet ik doen”, zegt Maud. “Ik was toen nog achttien maar ik dacht, wanneer komt er nu weer een kans om je eigen dorp een bloemenwinkel te gaan beginnen? Dus ik zei vrijwel direct, ja dat ga ik doen. Ik zal lange dagen gaan maken maar dat maakt mij niet uit, ik houd van bloemen en planten en ik vind het erg leuk om klanten blij te maken met iets fleurigs of groens.”

Andere ondernemers in het dorp reageren positief op de jonge onderneemster. “Ja ik krijg veel leuke reacties uit het dorp”, lacht Maud. “Andere winkeliers zijn ook blij dat het pand weer een bestemming heeft gekregen en niet leeg is blijven staan. En mijn vroegere klasgenoten van de opleiding in Velp vinden het ook super leuk voor mij. Veel van hen zijn toch wat anders gaan doen, ook omdat er steeds minder bloemwinkels zijn in Nederland. Dus zij vinden het wel bijzonder dat ik dit ben gaan doen.”

Maud heeft haar winkel zo ingericht dat het ruimtelijk lijkt en goed toegankelijk is voor iedereen, ook voor rolstoelers en mensen met een kinderwagen. “Ik richt mij in eerste instantie op bloemen, planten en potterie. Ik hoop dat mensen blij worden van de dingen die ik heb ingekocht. Ik heb in mijn winkel zowel boeketten als losse bloemen zodat mensen ook zelf een boeket kunnen maken.” Voorlopig staat Maud Berendsen alleen in de winkel maar ze krijgt wel hulp van haar ouders en zusje, die kunnen bijspringen als het druk wordt.