Willy Wienholts. Foto: Frank Vinkenvleugel

Willy Wienholts. Foto: Frank Vinkenvleugel

Willy uit Dinxperlo is Dementievriendelijke ritueelbegeleider: ‘Het hart krijgt geen dementie’

Zorg Dinxperlo

DINXPERLO - Dat dementievriendelijke uitvaarten belangrijk zijn in onze samenleving vindt ook uitvaartspreker/ritueelbegeleider Willy Wienholts. Zij wil families onder wie mensen met dementie zijn, goed kunnen ondersteunen. Hiervoor heeft ze een scholing tot ‘Dementievriendelijke ritueelbegeleider’ gevolgd, waarmee ze deze mensen beter kan betrekken bij de uitvaart van een dierbare’. Willy begeleidt naast andere uitvaardiensten nu ook , als het aan de orde is, ‘dementievriendelijke uitvaartdiensten’. Iets waar in deze tijd steeds meer aandacht voor is en waar ook steeds meer de waarde van wordt in gezien.

Door Waltraud Wensink

Willy: ”Het is belangrijk dat er aandacht is voor ‘samen’ afscheid nemen bij mensen waarbij dementie een grote rol speelt. Dementie komt ontzettend vaak voor. Nederland kent ongeveer 297.000 mensen met dementie. Eén op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie en het aantal mensen met dementie zal stijgen.”
“In mijn werk als ritueelbegeleider/uitvaartspreker kom ik in aanraking met situaties waarin personen met dementie achterblijven. Hoe ga je hiermee om? Dit roept vragen op bij familie zoals: Geeft dat niet te veel onrust? Moeten we het vertellen? Snappen ze het wel en doen we er goed aan? Hoe kunnen we hem of haar erbij betrekken? Juist om de mensen met dementie en hun naasten goed te kunnen ondersteunen, ben ik me hier in gaan verdiepen. Ik heb bij ‘DeMenstraining’ een opleiding gevolgd . Deze is in nauwe samenwerking met Alzheimer Nederland samengesteld en ik mocht de licentie ‘Dementie vriendelijke Ritueelbegeleidster’ en licentie ‘Dementiebewust’ in ontvangst nemen en dus ook gebruiken”, aldus Willy.
Twee mooie titels, die een waardevolle aanvulling kunnen zijn bij hetgeen er in Dinxperlo en omstreken al wordt geboden op het gebied van uitvaart. Een extra expertise, waar hopelijk veel mensen gebruik van zullen maken.

‘Soms is het lastig inschatten hoe iemand zal reageren’

Mensen met dementie leven in een andere belevingswereld, waardoor hun leven soms erg verwarrend kan zijn. Dat het niet eenvoudig is voor iemand met dementie om deel te nemen aan een uitvaart is begrijpelijk. Ook de vraag of er wel goed aan gedaan wordt om iemand met dementie bij een uitvaart te betrekken wordt regelmatig gesteld. Willy: ”Het blijft natuurlijk afhankelijk van de aard en ernst van dementie en aan de situatie. Maar hoe klein de rol ook is, hoe klein het gebaar ook moge zijn, je kunt er voor iemand met dementie een waardig afscheid van maken. Denk hierbij aan kleine dingen. Het gevoel, de emoties die een mens heeft, blijven lang intact. Het hart van de mens krijgt geen dementie en emoties, zoals bijvoorbeeld verdriet, worden in veel gevallen nog steeds gevoeld. Het blijft natuurlijk zoeken en het is maatwerk. Maar samen met de familie, naasten, verzorgers en natuurlijk ook de persoon met dementie zelf kunnen we kijken naar mogelijkheden om toch op een waardige manier afscheid te nemen. Het gaat om volwassen mensen met een heel leven achter zich, dat recht wil ik ze niet ontnemen.”

Kleine eenvoudige dingen
“Als mensen samen afscheid kunnen nemen van een dierbare, wordt de onderlinge verbondenheid van achterblijvers groter. Als je ziet dat een persoon met dementie toch op een bepaalde, soms onverwachte manier reageert, zullen dit voor de nabestaanden waardevolle en bijzondere momenten zijn die hen steunen in het rouwproces. Je sluit samen het leven af. Van te voren de mogelijkheden, maar ook belemmeringen bespreekbaar maken is van groot belang. Een plan ’b’ of ‘wat als’ geeft de nabestaanden ook een stukje rust. Dat geeft ruimte voor hun eigen verdriet. Soms is men bang voor reacties van iemand met dementie, vraagt men zich af of de dienst te beladen zal zijn of te veel prikkels geeft, wat zijn dan de alternatieven, hoe betrek je er iemand wel bij? Het gaat soms om hele kleine dingen die toch heel groots kunnen zijn. Door in het dialect mensen aan te spreken of in een dienst voor te gaan geeft vaak een vertrouwd gevoel, het is vaak vertrouwde taal voor mensen met dementie die zich hierin herkennen. Het zit soms in hele kleine eenvoudige dingen die toch heel belangrijk en waardevol kunnen zijn”, zegt Willy.

Waardevolle mogelijkheden
Het rouwproces voor iemand met dementie is belangrijk en dat wordt gelukkig steeds vaker erkend. Een fractie van een moment uit het leven met de dierbare, een fractie van een moment mét de overledene kan het verschil maken. Willy: ”Natuurlijk weet ik dat het niet voor iedereen geldt en dat iedereen anders is. Maar ik denk graag mee en deel mijn opgedane kennis graag met anderen. Het geeft mijzelf al een enorm goed gevoel en dat deel ik graag met mensen die het in moeilijke tijden zo hard nodig hebben. Als bijna niks meer mogelijk lijkt, kan soms een stukje nabijheid, een speciale ruimte met een speciaal muziekje of een foto al voldoende zijn. Denk vooral niet te groot, maar denk in waardevolle mogelijkheden zonder dat de persoon met dementie het centrale middelpunt van een uitvaart wordt. Het ‘erbij’ mogen en kunnen zijn, op welke manier dan ook, betrokken worden bij het afscheid van een dierbare die je zo lang naast je hebt gehad, dat wil je iemand niet ontnemen”.

Wil je meer informatie over Dementievriendelijke uitvaart(dienst), kijk dan op:


www.willyvertelt.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant