Het team van Fysiotherapie Jansen van den Berg bij het bedrijfslogo, dat door Hilarius uit Brummen van een mooi jubileumontwerp is voorzien. Foto: Emy Vesseur

Het team van Fysiotherapie Jansen van den Berg bij het bedrijfslogo, dat door Hilarius uit Brummen van een mooi jubileumontwerp is voorzien. Foto: Emy Vesseur

Fysiotherapie Jansen van den Berg viert 50-jarig bestaan

Zorg Vorden

VORDEN – Aan de gevel van het Gezondheidscentrum Vorden prijkt sinds een week het bedrijfslogo van Fysiotherapie Jansen van den Berg in een jubileumjasje. Een cadeau van alle medewerkers, omdat de praktijk vijftig jaar bestaat. Voor eigenaren Hanneke en Joris Jansen van den Berg kwam de onthulling als een verassing. “Het ontwerp is prachtig en precies op tijd voor de feestweek met onze patiënten.”

Door Emy Vesseur

“Een fysiotherapiepraktijk die vijftig jaar bestaat is best bijzonder, zeker voor een dorp”, zegt Joris Jansen van den Berg. Fysiotherapie Jansen van den Berg werd in 1973 opgericht door zijn vader Rob, die na zijn opleiding samen met zijn moeder een leuke plek zocht om te wonen en werken. “De omgeving kende hij van kampeervakanties bij Ab Berenpas aan de Mosselseweg met zijn ouders”, vertelt Joris. Daarmee was Jansen van den Berg de eerste fysiotherapeut die zich in Vorden vestigde.

Overname
In 2008 is Joris’ echtgenote Hanneke bij de praktijk gekomen. Het stel kent elkaar van de Hogere Hotelschool in Maastricht. Hanneke: “Ik had destijds een leuke baan bij Unilever, maar wilde altijd al in de gezondheidszorg werken en Joris wilde graag terug naar de Achterhoek. Toen mijn schoonouders een opvolger zochten, hebben we de sprong gewaagd.” Om de praktijk goed te leren kennen, begon ze als receptioniste. Datzelfde jaar startte ze ook met de opleiding fysiotherapie. “Dat was behoorlijk pittig, want in die periode kreeg ik ook nog twee kinderen.” In 2012 behaalde ze haar diploma en specialiseerde zich vervolgens als handtherapeut. Een jaar later nam ze samen met Joris de leiding van de praktijk over van haar schoonouders. “In 2016 hebben wij de praktijk definitief overgenomen. Joris regelt het zakelijke deel, zodat ik me op het vak en de patiënten kan richten. Daarnaast runt hij samen met een vriend een tassenbedrijf in Zutphen.”

Professionalisering
De afgelopen vijftig jaar heeft de praktijk op vijf verschillende locaties gezeten. Van het Groene Kruisgebouw naast de melkfabriek verhuisde de praktijk naar de Willem Alexanderlaan en daarna naar de Christinalaan. Joris: “Daar was een praktijk aan huis met een therapiebad, de trots van mijn vader.” Later kwam er nog een tweede locatie bij aan de Pastorieweg, waar het pas opgerichte gezondheidscentrum met de huisartsenpraktijk Albers & Tanis tijdelijk bivakkeerde in afwachting van de nieuwbouw. “Voor patiënten was dat soms verwarrend”, herinnert Hanneke zich. “Het kwam regelmatig voor dat iemand op de verkeerde locatie zat en die werd dan met de auto opgehaald.” Inmiddels is de praktijk elf jaar gevestigd in het Gezondheidscentrum Vorden aan de Zutphenseweg. Het familiaire van vroeger is eraf en het is nu een professioneel gerunde organisatie. Joris: “Dat moet ook, want we zijn gegroeid van drie naar negen fysio’s met elk hun eigen specialismes plus ondersteunend personeel. Ook de eisen van de zorgverzekeraars zijn veranderd.” Hanneke: “En patiënten zijn veel kritischer. Tegenwoordig maakt men bewust een keuze. Dat houd je scherp.”

Vijftig cadeautjes 
Ondanks de professionalisering staan gastvrijheid, het sociale en persoonlijke bij Jansen van den Berg hoog in het vaandel. Hanneke: “De zorg staat natuurlijk voorop, maar als oud-hotello’s proberen we hiermee toch het verschil te maken. Niet alleen naar onze patiënten, maar ook naar onze medewerkers. We doen het immers met elkaar.” Op 14 april wordt het jubileum met medewerkers en partners gevierd tijdens een gezellig avondje uit en deze week is het feest voor de patiënten. Joris: “We geven van maandag tot vrijdag vijftig leuke cadeautjes weg, voor ieder jaar een. Iedereen die de praktijk aandoet kan hiervoor een lootje grabbelen en kans maken op een van de vijftig cadeautjes.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant