Mantelzorg onder de aandacht bij volgende bijeenkomst Parkinson Café Berkelland in Neede. Illustratie: Mirjam Vissers

Mantelzorg onder de aandacht bij volgende bijeenkomst Parkinson Café Berkelland in Neede. Illustratie: Mirjam Vissers

Mirjam Vissers

Bijeenkomst Parkinson Café Berkelland over mantelzorgers

Zorg Neede

NEEDE - Bij mensen die parkinson(isme) hebben, komt er veel op hen en hun mantelzorgers af. De overheid verwacht steeds meer dat naasten een groot deel van de zorg op zich nemen. Ook voor de cliënt zelf kan het lastig zijn om de zorg goed te regelen.

Een mantelzorgmakelaar is een professional die mantelzorgers helpt met alle regeltaken rond de zorg. Dit kan zijn over de mantelzorg zelf, maar ook over hoe je dat kunt combineren met werk en/of andere verplichtingen. Denk aan zorg en welzijn, wonen, inkomen, wet- en regelgeving en verzekeringen. ‘Wat moet er allemaal geregeld worden? En hoe houd je als mantelzorger tijd over voor sociale contacten en ontspanning?’ zijn enkele vragen die aan de orde komen. De mantelzorgmakelaar luistert, informeert en regelt, maar de mantelzorger houdt altijd zelf de regie.

De onafhankelijk cliëntondersteuner is een professional die cliënten zelf helpt met alle regeltaken rondom de zorg. Deze cliëntondersteuners hebben een belangrijke rol in de zorg en het sociale domein. Ze bieden mensen informatie, advies en kortdurende ondersteuning en versterken de zelfredzaamheid en participatie van mensen in een kwetsbare positie. Cliëntondersteuners werken onafhankelijk en levensbreed (dus bij ondersteuningsvragen op verschillende terreinen, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, op het gebied van werk of studiefinanciering, op het gebied van zorg enzovoort.

Tijdens de lezing zal Joke Vruggink vertellen over de mogelijkheden om ondersteuning te krijgen. Ze zal ook vertellen wat een mantelzorgmakelaar/ onafhankelijk cliëntondersteuner voor iemand kan betekenen.

Aansluitend geven gaan twee fysiotherapeuten praktische zaken met bezoekers oefenen, waar mantelzorgers tegenaan lopen. Voorbeelden: persoon met parkinson(isme) kan niet uit de stoel komen of gaat ‘freezen’ in een deuropening.

Dit alles vindt plaats bij Natuurpark Kronenkamp, Kronenkamp 14 in Neede. Er is een inloop vanaf 13.45 uur, het programma loopt van 14.00 tot 16.00 uur.

De toegang is gratis, er is volop gratis parkeerruimte en de locatie is rolstoeltoegankelijk. Koffie/thee bij ontvangst is gratis, verdere consumpties zijn voor eigen rekening en er zal een vrijwillige bijdrage worden gevraagd voor een attentie voor de gastsprekers en huur van de ruimte.

In verband met de organisatie is vooraf aanmelden gewenst via het mailadres info@parkinsoncafeberkelland.nl. Op de webpagina van het Parkinson Café vindt men de actuele agenda.

 www.parkinsoncafeberkelland.nl