Eline onderweg tijdens de zevende editie van 'Ketting van Ballonnen', georganiseerd door Vereniging Kinderkanker Nederland. Eigen foto
Eline onderweg tijdens de zevende editie van 'Ketting van Ballonnen', georganiseerd door Vereniging Kinderkanker Nederland. Eigen foto

‘Veel zadelpijn’ levert 3.400 euro op voor jonge kankerpatiënten

Zorg Zutphen

ZUTPHEN – De missie is volbracht. De Zutphense Eline de Vries (29) fietste een week lang met een groepje lotgenoten en andere betrokkenen mee op sponsortocht om geld in te zamelen voor jonge kankerpatiënten.

Door Sander Grootendorst

En, hoe is het gegaan? “Gelukkig geen spierpijn, wel enorm veel zadelpijn”, zegt Eline. “Nou ja, dan weet ik ook eens hoe dat voelt.” Eline heeft voor hetere vuren gestaan. Ze overwon tot twee keer toe de ziekte leukemie, bracht een groot deel van haar leven door in het ziekenhuis of thuis in bed. Wie had pakweg twaalf jaar geleden gedacht dat ze überhaupt weer zou kunnen fietsen? Omwonenden van haar huis aan het Zwanevlot staan beelden van haar eerste onhandige pogingen nog op het netvlies. 

Die beelden kunnen definitief worden gewist. “We hebben uiteindelijk vierhonderd kilometer afgelegd. Het was een mooie en bijzondere week met veel lieve mensen om mij heen.” Makkelijk ging het niet, af en toe voelde het als een bergetappe in de Tour de France. “Sommige dagen waren heel zwaar, vooral in het begin, toen hebben we lange tochten van zelfs meer dan tachtig kilometer afgelegd.” Maar ondertussen genoot ze wel van het landschap en “verschillende mooie plekken waar we zijn geweest”. “En we zijn langs ziekenhuizen gegaan om de kinderen een hart onder de riem te steken en hoop voor de toekomst te geven.”

Het startpunt van de tocht was in De Bildt, daar zit het kantoor van de Vereniging Kinderkanker Nederland. Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht was het eindpunt. Elines fietsgroep haalde 3.400 euro op, alle groepen bij elkaar wisten 30.000 euro bij elkaar te fietsen. “Een prachtig bedrag.” Een prachtige prestatie ook.

Die zadelpijn gaat ongetwijfeld snel weer over. “Iedereen in onze groep had er last van.” Eens een lotgenoot, altijd een lotgenoot.