Op de duofiets. Foto: Stan Bouman
Op de duofiets. Foto: Stan Bouman Stan Bouman

Estinea komt aan de deur

Zorg Aalten

AALTEN - Van 25 tot en met 30 september is het collecteweek voor HandicapNL. Deze landelijke organisatie heeft als missie om mensen met een handicap een normaal leven te laten leiden. In Nederland leven bijna twee miljoen mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Gewoon mee kunnen doen is voor hen niet vanzelfsprekend. Het kost inzet, tijd en geld.

Door Ed Doppen

In de regio Aalten, Dinxperlo en Doetinchem collecteren de Vrienden van Estinea. Estinea is een zorgorganisatie die zo’n 950 cliënten met een verstandelijke beperking ondersteunt. Ze doet dit met ruim 925 medewerkers en zo’n 425 vrijwilligers.

Stichting Vrienden van Estinea spant zich in voor mensen die ondersteuning krijgen van Estinea. Ze zamelen geld in en dragen zo bij aan het realiseren van activiteiten, de aanschaf van middelen en het leveren van zorgactiviteiten. Met dit steuntje in de rug kunnen mensen met een beperking het beste uit zichzelf halen en volop meedoen in de samenleving.

In de collecteweek kloppen de collectanten aan de deur. Goed om te weten: wie wil kan gewoon contant geld geven. De helft van de opbrengst van de collecte gaat naar HandicapNL. De andere helft is voor de vrienden van Estinea.

In het streven het leven van mensen met beperkingen te verbeteren zijn al verschillende heel diverse projecten gerealiseerd. Dankzij de inzet van de Vrienden van Estinea en financiële bijdragen van veel fondsen en bedrijven is er in Aalten een prachtige beweeg- en beleeftuin ingericht. In de tuin is onder andere een rolstoelschommel, speciale fitnessapparatuur voor mensen met een ernstige meervoudige beperking, en heel veel groen om bewoners, vrienden én omwonenden te lasten genieten van mooie planten bloemen en bomen.

Een ander succesvol project is ‘MijnEigenPLan’. Door middel van een app kunnen mensen met een verstandelijke beperking stap voor stap leren om bijvoorbeeld zelf een cake te bakken en zelf hun agenda te beheren. Voor zo’n app zijn tablets en andere dure apparatuur nodig waarvan de aanschaf door de Vrienden van Estinea mogelijk is gemaakt.

Een ander aansprekend voorbeeld is de aanschaf van een nieuwe duofiets. Fietsvrijwilligers nemen cliënten vaak mee op een fietstochtje waar volop van genoten wordt. Zo’n fiets moet voldoen aan veel eisen en is erg kostbaar. En nu is er een prachtige nieuwe fiets waarop kilometers maken haast vanzelf gaat. Een feest voor cliënten en vrijwilligers.

Wie donateur wil worden van Vrienden van Estinea gaat naar:


vriendenvanestinea.nl