
Nieuwe locatie Slachtofferhulp Nederland in Zutphen officieel geopend
Zorg ZutphenLocoburgemeester Boswinkel: ‘Werk van Slachtofferhulp is van onschatbare waarde’
Door Rudi Hofman
ZUTPHEN - Locoburgemeester Eva Boswinkel en Jetske Nijman, districtsmanager Gelderland van Slachtofferhulp Nederland, hebben op woensdag 13 september samen de nieuwe locatie van Slachtofferhulp aan de Nieuwstad 69 in Zutphen geopend. Bij de feestelijke opening waren medewerkers en diverse netwerkpartners aanwezig.
De centrale ligging en goede bereikbaarheid zijn de redenen van de recente verhuizing van het Zutphense kantoor van Slachtofferhulp Nederland naar Nieuwstad 69. “Het is voor medewerkers en slachtoffers prettig als de locatie goed bereikbaar is. We bieden emotionele, praktische en juridische ondersteuning. Omdat we werken met multidisciplinaire teams is het fijn dat al die disciplines nu op een prachtige, nieuwe locatie verenigd worden”, zei Edward van der Kruijk, bestuurder van Slachtofferhulp Nederland (SN).
In 2024 bestaat de organisatie alweer veertig jaar. Volgens Van der Kruijk is Slachtofferhulp Nederland feitelijk vanuit noaberschap ontstaan; het ervoor elkaar zijn en elkaar helpen in situaties dat een ander je nodig heeft. In het begin verleende SN vooral hulpverlening op het psychische vlak, later is daar de juridische hulpverlening bijgekomen.
De voor een deel uit vrijwilligers bestaande medewerkers van SN staan slachtoffers bij na ingrijpende en heftige gebeurtenissen zoals: bedreiging, inbraak, mishandeling, seksueel misbruik, berovingen en verkeersongevallen. Juridische hulp wordt op enkele uitzonderingen na door betaalde krachten geboden.
Zinloos geweld
‘Van onschatbare waarde’ noemde locoburgemeester Eva Boswinkel het werk van Slachtofferhulp in haar toespraak. Zij heeft dit zelf ervaren toen zij in 2007 op straat werd mishandeld en bespuugd bij een verkeersruzie. “Deze kennismaking met zinloos geweld is mij altijd bijgebleven en heeft grote impact gehad. De politie handelde geweldig, de omstanders ook, ik had relatief geluk. Ook slachtofferhulp meldde zich bij me. Het voelde geborgen om ook op die manier geholpen te kunnen worden. Jullie werk is van onschatbare waarde. Op impactvolle momenten staan jullie naast mensen om ze met kennis, kunde en ervaring te begeleiden. Het gaat om erkenning, structurele empathie en oog op verwerking van gebeurtenissen buiten de kring van het slachtoffer. Als je impact hebt op één mens heb je impact op velen”, zei Boswinkel.
Explosie en aardbeving
Slachtofferhulp is volgens de locoburgemeester niet alleen voor de slachtoffers, maar ook voor gemeenten van grote betekenis. Dit bleek bijvoorbeeld tijdens de explosie vorig jaar in Zutphen aan de Halve Maanstraat. “Wij hebben toen vanuit de gemeente Zutphen een beroep op jullie gedaan. Na één telefoontje stonden jullie met een team klaar om bewoners bij te staan en waren jullie aanwezig bij een bewonersavond. Ook na de verschrikkelijke aardbeving in Turkije stonden jullie klaar voor de families in Zutphen die moesten wachten in onduidelijkheid totdat zij het ergste nieuws kregen.”
Boswinkel noemde daarnaast nog de preventieve werking die de hulp van Slachtofferhulp Nederland heeft. “Het is mede dankzij die enorme inzet van jullie dat vele slachtoffers niet in veel zwaardere psychologische trajecten terechtkomen.”
Versterking
Het werk van Slachtofferhulp Nederland wordt, zoals eerder gemeld, deels door vrijwilligers gedaan en is er altijd behoefte aan versterking, weet Jetske Nijman uit ervaring. De Zutphense werkte zelf eerst 2,5 jaar als vrijwilliger en was daarna 2,5 jaar teamleider van de locatie Zutphen voordat zij als districtsmanager Gelderland aan de slag ging.
“Vrijwilligerswerk doen voor Slachtofferhulp Nederland is niet niks, maar je krijgt er veel voldoening en fijne collega’s voor terug. Je wordt goed getraind en begeleid, zodat je slachtoffers kunt ondersteunen die bijvoorbeeld een misdrijf of verkeersongeval hebben meegemaakt. We zijn op zoek naar mensen die zichzelf graag willen (blijven) ontwikkelen en daarmee van betekenis willen zijn voor hun medemens. Als vrijwilliger kun je vanuit ons kantoor werken en in je eigen omgeving, bijvoorbeeld bij het doen van huisbezoeken. We zoeken niet alleen mensen die in Zutphen en omstreken wonen, maar bijvoorbeeld ook in Apeldoorn of Winterswijk”, aldus Nijman.
Geïnteresseerden in een vrijwilligersrol bij Slachtofferhulp Nederland, kunnen een kijkje nemen op de website.