Samen aan tafel tijdens Wereld Alzheimer Dag. Foto: PR
Samen aan tafel tijdens Wereld Alzheimer Dag. Foto: PR

Samen aan tafel op Wereld Alzheimer Dag

Zorg Aalten Dinxperlo Doetinchem Lochem Varsseveld Zutphen

OOST-GELDERLAND – Vrijwilligers van de regionale afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland en netwerkpartners organiseren rond Wereld Alzheimer Dag mooie activiteiten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Om samen van te genieten én om meer bekendheid te geven aan het onderwerp dementie. Zo maakt een breder publiek kennis met het thema dementie, en wordt steeds meer het taboe doorbroken.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde naties heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht gevraagd voor de ziekte dementie, de impact hiervan op de persoon zelf en op de mensen die zorgen voor iemand met dementie. Het thema van dit jaar, ‘Samen aan tafel’, benadrukt het belang van sociale verbinding en waardevolle momenten. Als je dementie hebt, of zorgt voor iemand met dementie, is het belangrijk om mee te blijven doen. Een gezamenlijke activiteit of een uitje is echter niet altijd vanzelfsprekend.

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang van iemands geestelijke gezondheid. De meest voorkomende soorten dementie zijn: Ziekte van Alzheimer, Vasculaire -, Frontotemporale - en Lewy body dementie.

Wereld Alzheimer Dag-activiteiten in Oost-Gelderland: 

20 SEPTEMBER
Lunch bij Restaurant Van Hal in Voorst/Gendringen van 12.00 tot 14.00 uur. Inwoners met geheugenproblemen en dementie uit Oude IJsselstreek en een naaste zijn van harte welkom. Meer informatie en aanmelden via www.oude-ijsselstreek.nl.

Vrijwilligers van Alzheimer Trefpunt Lochem gaan van 14.00 tot 16.00 uur samen aan tafel met hun gasten in de foyer van Schouwburg Lochem, Oosterwal 22. Een verrassende proeverij met hapjes vanuit verschillende culturen.

Acteur Jan van der Hammen - bekend van tv-spotjes over dementie - brengt in de middag ‘als man met dementie’ verrassingsbezoekjes aan winkels in Aalten en Dinxperlo. Hoe reageren winkelpersoneel en bezoekers op zijn aanwezigheid?
’s Avonds wordt het programma vervolgd met de bijeenkomst ‘Dementie in de zaak’, voor middenstand, horeca en verenigingen in de gemeente Aalten én alle inwoners die daar werkzaam zijn of als vrijwilliger zijn betrokken. Meer informatie? Mail gemeente@aalten.nl of bel 0543 493333.

21 SEPTEMBER
Vrijwilligers van Alzheimer Trefpunt Aalten-Oost Gelre-Winterswijk organiseren van 12.00 tot 15.00 uur een lunch om nooit te vergeten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, woonachtig in de gemeente Oost Gelre.

Alzheimer Café Zutphen is medeorganisator van de inloopbijeenkomst ‘Samen aan tafel’ in het DWK-gebouw aan de Leeuweriklaan 19 te Zutphen. Gepland staan zes boeiende tafelgesprekken over dementie en de dementievriendelijke samenleving. Marlies Claasen is dagvoorzitter en gespreksleider. En er is een informatiemarkt waar belangstellenden zich kunnen laten informeren over dementie en de mogelijkheden voor ondersteuning. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 17.00 uur de activiteiten bezoeken.

Vrijwilligers van Alzheimer Trefpunt Doetinchem bieden de doelgroep, mensen met dementie en/of mantelzorgers, een driegangenmaaltijd waarbij muziektherapeut Fleur Taken tussen de gangen vertelt en laat ervaren hoe belangrijk muziek voor mensen met dementie kan zijn. Een mooie manier voor lotgenoten om wat langer met elkaar in contact te komen in een ontspannen sfeer. Van 17.45 tot 20.30 uur bij Streeckgenoot, Spinbaan 21a te Doetinchem. Kaarten zijn te verkrijgen via www.streeckgenoot.nl/event/wereld-alzheimer-dag-2023/

Bibliotheken
In veel bibliotheken is informatie beschikbaar en zijn boekentafels ingericht rond het thema ‘dementie’.
Bibliotheek Ruurlo draait op donderdagavond 21 september, om 20.00 uur, de film ‘Vortex’. De film is gratis toegankelijk, maar aanmelden is wel noodzakelijk. Na de film is er gelegenheid om na te praten.

Filmhuizen
Ook meerdere filmhuizen hebben een speciale programmering rond Wereld Alzheimer Dag.
De filmhuizen in de gemeente Aalten vertonen gratis de Oscar-winnende film ‘The Father’ met Anthony Hopkins en Olivia Colman.
Amphion Film in Doetinchem vertoont op Wereld Alzheimer Dag de film ‘A Hunderd Flowers’.
Meer informatie via websites van de filmhuizen.

Zie ook de advertentie van Alzheimer Nederland | Oost-Gelderland in deze krant.


www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland

06-13514411

oostgelderland@alzheimervrijwilligers.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld