Kirsty Kruisselbrink (links)  en Agnes Meijer (rechts) zijn klaar voor de IPSO-huiskamer in Lochem. Foto: Arjen Dieperink

Kirsty Kruisselbrink (links)  en Agnes Meijer (rechts) zijn klaar voor de IPSO-huiskamer in Lochem. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Luisterend oor voor hen die leven met en na kanker

Zorg Lochem

LOCHEM - Het IPSO-centrum Oriolus uit Winterswijk opent een dependance in Lochem. Zo’n centrum biedt psychosociale zorg en ondersteuning aan mensen die geraakt worden door kanker, zowel (ex-)patiënten als naasten. Vanaf 10 oktober is de huiskamer in Lochem open.

Door Arjen Dieperink

Tevreden kijken Kirsty Kruisselbrink en Agnes Meijer naar hun gezamenlijke overeenkomst. Kirsty, die Oriolos vertegenwoordigt gaat Agnes bijstaan met het opstarten en beheren van de nieuwe dependance in Lochem. Kirsty Kruisselbrink is door haar werk bij de oncologie veel met kanker in aanraking gekomen en weet derhalve hoezeer ondersteuning kan helpen bij het leven met en na kanker. Agnes Meijer heeft op een andere manier van zeer nabij deze ziekte meegemaakt. Haar beide dochters werden erdoor getroffen en na een lange strijd overleed een van hen. Daarmee kunnen beiden kunnen zich als ervaringsdeskundigen beschouwen.

“Er is veel vraag om samen te kunnen komen of individueel je verhaal te kunnen vertellen“, laten de dames weten. In de huiskamer van Oriolus kan men informatie verstrekken, naar de individuele vraag kijken en samen met de cliënt bepalen welke voorlichtingsbijeenkomsten of activiteiten daarbij passen. Het doel van de huiskamer is een laagdrempelige plek te zijn waar men een luisterend oor vindt. Het dient tevens een plek te zijn van (h)erkenning, richting, rust, hoop, veerkracht, balans en overzicht.

Buiten de vaste dagen dat Oriolus in Lochem open is start vanaf 31 oktober ook een inloopdag rond borstkanker. Deze bijeenkomst zal maandelijks gaan plaatsvinden. In eerste instantie zal Oriolus de huiskamer voor een proefperiode van een jaar gaan draaien. Dit wordt financieel mogelijk gemaakt door Meeting for Life Lochem. De huiskamer is te vinden in het Stadshuus, Men kan er Iedere dinsdag terecht van 9.30 uur tot 12.30 uur terecht. De eerste huiskamer is op 10 oktober en de toegang is gratis.


www.oriolus-achterhoek.nl