
Autorijden bij storm: tips
Achterhoek AutoREGIO - Afgelopen donderdag trok storm Ciarán over Nederland. De kracht en gevolgen waren hier minder dan bijvoorbeeld in Frankrijk en zeker in de Achterhoek viel het mee. Niettemin was er sprake van flinke overlast, gevaarlijke situaties, schade en persoonlijke ongelukken, met ook in Nederland minstens één dodelijk slachtoffer. Gezien het Nederlandse klimaat is het wachten op de volgende storm met alle gevolgen van dien, ook voor het autoverkeer en zeker als de storm gepaard gaat met (zware) neerslag. Windstoten van 100 km/uur of meer zijn goed voelbaar als je autorijdt en kunnen leiden tot onverwachte slingerbewegingen. Ook je medeweggebruikers rijden minder voorspelbaar dan in rustiger weer, vooral motorrijders en (brom)fietsers kunnen door windstoten plotseling van hun baan afwijken. De ANWB zet een aantal tips over rijden bij storm nog eens op een rijtje.
Verminder snelheid en houd meer afstand
Dit geeft je meer tijd om te reageren op onverwachte en gevaarlijke situaties. Bij minder snelheid heb je je auto beter onder controle. Extra oppassen is het op bruggen, dijken en open vlaktes. Daar hebben de wind en windstoten vrij spel. Let ook op als je vlak langs een gebouw of een vrachtauto rijdt. Je rijdt dan even in de luwte, maar zodra je voorbij bent krijg je de volle laag.
Stuur met twee handen
Zo kun je het beste reageren op windstoten die de auto plotseling opzij duwen. Bovendien kun je beter omgaan met de zuigende werking van vrachtauto’s, wanneer je die passeert. Ga echter niet krampachtig sturen.
Pas je snelheid aan met een caravan of hoge auto
Als je met een hoger voertuig rijdt, raken windstoten je nog veel harder, door de veel grotere luchtweerstand. Pas je snelheid extra aan. Rijden met een aanhanger of caravan wordt afgeraden als het stormt, ze kunnen omver worden geblazen.
Hevige regen
Word je tijdens een storm overvallen door een stortbui of wolkbreuk? Pas je snelheid aan en zet je verlichting aan. Zoek zo mogelijk een veilige parkeerplaats op. Bij een hevige hoosbui kan het zicht soms zeer beperkt zijn. Wanneer het dan ook nog donker is, zijn de omstandigheden helemaal verraderlijk. Houd veel afstand, in combinatie met een lagere snelheid verhoogt dat je reactietijd.
Waterplassen
Rijd rustig door grote waterplassen op de weg. Een waterlaag tussen de band en het wegdek kan de auto korte tijd onbestuurbaar maken: aquaplaning. De kans daarop neemt toe met een hogere snelheid, de auto kan dan eerder gaan glijden. Haal in zo’n geval je voet rustig van het gas af en probeer niet te sturen totdat je weer grip hebt. Zo voorkom je dat je auto gaat slippen. Heb je een handgeschakelde auto: trap de koppeling in en houd je stuur recht. Als de auto toch begint te slippen, blijf sturen in de richting waar je naartoe wilt.
Blijf thuis als het kan
Zorg wel dat je auto dan niet onder een boom geparkeerd staat, zeker als die vol in blad staat. Vallende takken of een complete boom, kunnen een auto flink beschadigen of zelfs verpletteren. Daarom is de auto geen veilige plek als het stormt.