De Golf I. Foto: Wikimedia Commons
De Golf I. Foto: Wikimedia Commons

Golf wordt vijftig

Achterhoek Auto

REGIO/LEUSDEN - Dit jaar viert de Duitse automaker Volkswagen het vijftigjarig bestaan van de Golf. De productie van de megabestseller begon in het voorjaar van 1974 in Wolfsburg, de hoofdvestiging van VW.

Toen Volkswagen de eerste Golf als opvolger van de legendarische Kever presenteerde, was dat groot nieuws in de autowereld. De ronde lijnen werden hoekiger – en in de loop van de jaren weer minder hoekig - en de motor ging van luchtgekoeld achterin bij de Kever naar watergekoeld voorin bij de Golf. Met het design van Giorgetto Giugiaro werd de nieuwe VW in korte tijd een enorm verkoopsucces.

Nummer 3 allertijden
In de afgelopen halve eeuw verkocht Volkswagen ruim 37 miljoen exemplaren van de Golf, verspreid over acht generaties en met verschillende varianten als de Golf GTI, Golf Cabriolet en Golf Variant. Omgerekend werden er gemiddeld per dag ruim 2.000 exemplaren verkocht. De Golf heeft zijn voorloper de Kever allang ingehaald qua verkoopcijfers en is nu na de Toyota Corolla en de Ford F-150 het meest succesvolle automodel uit de geschiedenis, en het meest succesvolle Europese model.

Natuurnaam
De naam Golf stamt af van de golfstroom. In de Verenigde Staten en Canada is de Volkswagen Golf op de markt gebracht als Volkswagen Rabbit, in Mexico als de Volkswagen Caribe. Bij Volkswagen stammen meer autonamen af van een natuurverschijnsel, zo is de Passat genoemd naar de passaatwind en de Scirocco van de sciroccowind.

Nieuwe en oude
Naast nieuwe exemplaren zijn er in Nederland ook nog steeds veel oudere Golfjes op de weg te vinden. In totaal stonden er per 30 januari jl. 323.605 VW’s Golf geregistreerd. Daarvan zijn er 202.340 ooit als nieuwe auto door de dealers geleverd; 121.265 stuks zijn via de import Nederland binnengekomen. Opvallend is dat momenteel de Golf van bouwjaar 2015 het meest staat geregistreerd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant