Borculoër Jelle Nijhof in gesprek met correspondent Kyra Broshuis

Borculoër Jelle Nijhof in gesprek met correspondent Kyra Broshuis

Foto Meindert Bussink

“Veel mensen komen de krant hier halen”

Algemeen Ruurlo

RUURLO- Deze weken gaan we als Achterhoek Nieuws in gesprek met onze lezers. In Ruurlo hebben we een plekje in de bibliotheek en medewerker Jelle Nijhof (24) is onze eerste gesprekspartner. Hij vertelt dat veel mensen de krant wekelijks komen halen bij de bieb.

Door Kyra Broshuis

“Wij krijgen hem gelukkig wel elke week thuisbezorgd, maar ik hoor veel mensen die de krant niet altijd krijgen. Ik lees vooral artikelen die over mijn eigen woonplaats Borculo gaan. Het is altijd leuk om bekenden te zien op de foto’s in de krant.” In ‘zijn’ bieb wordt de krant veel gelezen. “De bibliotheek krijgt steeds meer een sociale functie. De mensen van het Taalcafé zitten hier bijvoorbeeld ook, zij nemen de krant wel eens door met de nieuwkomers.” Nijhof haalt zijn nieuws vooral online. “Met name bij de NOS. Ik kijk elke ochtend op de site en lees de artikelen die ik interessant vind. Voor het lokale nieuws kijk ik vooral op Facebook.”

Een bezoeker komt toevallig langs om te vragen of hij zelf een afgiftepunt kan oprichten voor Achterhoek Nieuws. “Ik mis het echt als de krant niet komt. Sinds de papieren versie wat groter is, vind ik het veel leesbaarder en interessant. Ik heb ook de indruk dat er meer en actuelere onderwerpen in staan. De papieren versie vind ik het prettigst.”

De haalcultuur

Jan Cees Rutgers (67) is vrijwilliger bij het eerder genoemde Taalcafé en leest de kranten van Achterhoek Nieuws niet structureel. “Wij hebben een nee-nee-sticker maar ik bekijk met enige regelmaat wel de digitale versie van Ruurlo. Het gaat me vooral om het lokale nieuws, het is goed om een beetje op de hoogte te zijn van evenementen en andere dingen die georganiseerd worden. Als ik meer informatie wil, zoek ik het online. Ik volg de lokale politiek niet maar landelijk probeer ik het wel bij te houden. Zeker voor mijn werk bij het Taalcafé ben ik graag op de hoogte.” Rutgers heeft een bijzondere kijk op het nieuws. “Vroeger werd alles wat je nodig had thuisgebracht, denk aan de melkboer en de groenteman. Nu haal je alles op. Dat geldt voor mij ook voor nieuws. Wat ik wil weten, zoek ik zelf op. We hebben dan ook geen radio of tv thuis, veel te veel prikkels. Sinds kort kijken mijn vrouw en ik wel het 20.00 uur journaal online.

Die haalcultuur is wel paradoxaal; soms, bij een papieren versie, lees je iets wat je zelf niet had gezocht maar wat toch interessant blijkt. Serendipiteit noemen ze dat.”

Open redactie

Achterhoek Nieuws wil met haar verslaggeving graag aansluiten bij de interesses en vragen die leven bij de Achterhoekers. Daarnaast denken we met behulp van uw feedback en suggesties onze verslaggeving te kunnen verbeteren of bijstellen.

U kunt helpen door lid te worden van Achterhoek Nieuws Open Redactie. Via dit lezerspanel krijgt u eens per maand een e-mail met een vragenlijst toegestuurd. Daarin wordt u bijvoorbeeld gevraagd welke verhalen over een bepaald onderwerp u graag zou willen lezen, welke thema’s u nog mist en of u wellicht nog tips heeft voor onze correspondenten en redactie.

Ga naar www.achterhoeknieuws.nl/openredactie en doe mee.