Woordvoerder Anne Coenen (l):"Er moeten mensen zijn die meer over deze zaak weten." Foto: Roel Kleinpenning

Woordvoerder Anne Coenen (l):"Er moeten mensen zijn die meer over deze zaak weten." Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Zaak Tonny ter Horst weer in de belangstelling

Algemeen Doetinchem Terborg

TERBORG - “Er is nieuwe informatie boven water gekomen en dat is een reden om de nooit opgeloste zaak rond de dood van Tonny ter Horst in 2000 weer groots onder de aandacht te brengen bij het publiek”, aldus politiewoordvoerder Anna Coenen. Dinsdag is in Terborg en Doetinchem ruimschoots aandacht aan de zaak besteed, in aanloop naar een live tv uitzending van Opspring Verzocht die in de avond rechtstreeks vanuit De Rietborgh kwam.

Door Walter Hobelman

Op 9 oktober 2000 was de toen 34-jarige Tonny op bezoek bij zijn broer en zus die woonden in een duplexwoning aan de Industrieweg in Terborg. Na een gezellige avond besloot Tonny nog even langs te gaan bij de buurman die een coffeeshop runde in zijn woning. En toen ging het mis. Want precies op het moment dat Tonny naar de coffeeshop liep, rond 22.00 uur ’s avonds, werd de coffeeshophouder overvallen door twee mannen. De overval mislukte en de overvallers gingen ervandoor. Tijdens hun vlucht kwamen ze Tonny tegen. Ze schoten hem neer. Tonny overleed ter plekke. Ondanks uitgebreid onderzoek is de zaak nooit opgelost. In 2014 werd de zaak officieel een cold case en in het jaar 2020 werd de zaak op de cold case kalender geplaatst. Met succes, want er kwam nieuwe informatie binnen. Dat was voor het coldcaseteam aanleiding om de zaak te heropenen.

“Er moeten mensen zijn die meer weten”, zegt Coenen stellig. “Mensen die weten wat er is gebeurd en vooral wie er bij betrokken waren.” De politie hoopt dat mensen nu ‘schoon schip’ willen maken en informatie met de politie willen delen. “Wat duidelijk is geworden is, dat de daders zeer vermoedelijk uit de omgeving kwamen. Een van de daders had een Achterhoeks accent en de rode BMW die achterbleef op de plaats van het incident was eerder in 2000 gestolen in Doetinchem en had een tijdje in Beek op een parkeerplaats gestaan.”

Dinsdag heeft de politie flyers uitgedeeld aan het passerende publiek. Er is niet veel animo om ter plekke te praten over de zaak. Een groepje peuters die met hun begeleiders passeren kijken hun ogen uit naar de groep agenten “maar zij weten in elk geval niets”, grapt één van de agenten.

“We hopen dat mensen wroeging gaan krijgen en na al die jaren het geheim dat ze meegedragen hebben niet langer voor zichzelf willen houden. De familie van Tonny heeft er recht op te weten wat er is gebeurd destijds.” Wellicht heeft de angst voor represailles mensen weerhouden om informatie te delen. De familie Ter Horst stond niet erg goed bekend in het stadje. “Nu is dat misschien wat minder relevant”, veronderstelt Coenen.

Duidelijk is wel dat Tonny op 9 oktober 2000 kort gezegd ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was’.

Naar aanleiding van de tv uitzending op dinsdagavond waarin Gerard, een broer van Tonny, zijn verhaal deed, zijn er bruikbare tips binnen gekomen en zou er een naam genoemd zijn van een mogelijke dader.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant