Still afkomstig uit de film Boléro van Anne Fontaine. Foto: PR Luxor

Still afkomstig uit de film Boléro van Anne Fontaine. Foto: PR Luxor

Het levensverhaal van Maurice Ravel verfilmd

Cultuur Zutphen

ZUTPHEN - Geboren als dochter van een muziekprofessor en kathedraalorganist, opgeleid als danseres, doorgebroken als actrice en inmiddels een bekroond filmregisseur – het is geen wonder dat Anne Fontaine na haar succesvolle Coco avant Chanel (met Audrey Tautou en Benoît Poelvoorde) voor haar volgende periodefilm de beroemde Franse componist Maurice Ravel tot onderwerp koos. Vanaf donderdag 2 mei is Boléro, de film die ze over hem maakte, te zien in Luxor.

Creatieve impasse
In het interbellum gold Maurice Ravel (1875-1937) als Frankrijks grootste nog levende componist. Zijn werk was een mengeling van modernisme, barok en neoclassicisme, en in latere composities ook jazz. Ondanks die verscheidenheid is hij vooral bekend geworden met zijn compositie de Boléro. Anne Fontaines gelijknamige film neemt de kijker mee naar Parijs, 1928. Ravel werkt aan een nieuwe compositie in opdracht van de extravagante Russische danseres en choreografe Ida Rubinstein. Het moet iets zinderends worden, erotisch en gewaagd. Maar terwijl de stad om hem heen bruist, worstelt Ravel met inspiratie. Hij verliest zich in zelfkritiek en wordt geplaagd door herinneringen aan eerdere mislukkingen. Overal om hem heen hoort hij muziek, maar hij krijgt niets op papier. De deadline nadert met rasse schreden, en zijn creatieve blokkade wordt steeds groter. Dan, op het nippertje, breekt er iets door. Een ritme, een opzwepende melodie. Ravel grijpt zijn pen en begint te componeren. Wat volgt is een creatieve explosie die resulteert in zijn wereldberoemde meesterwerk: de Boléro.

De film Boléro toont de kracht van doorzettingsvermogen en inspiratie en verweeft werkwijze en leven van Ravel met elkaar aan de hand van zijn ontmoetingen met drie vrouwen: de al genoemde Ida Rubinstein, wier opdracht de aanzet vormde tot het muziekstuk, zijn mecenas Misia Sert en de bevriende pianiste Marguerite Long.

Les uns et les autres
De filmliefhebber die zijn klassiekers kent, denkt bij de Boléro natuurlijk direct ook aan de beroemde Franse klassieker Les uns et les autres. Claude Lelouch’ ruim drie uur durende magnum opus over de belevenissen van vier muzikale families voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, maakte bij verschijning in 1981 wereldwijd grote indruk, niet in de laatste plaats door de magnifieke finale met Maurice Ravels Boléro, en geldt sindsdien als een hoogtepunt van de naoorlogse Franse cinema. Om de Ravel- en de filmliefhebbers volledig aan hun trekken te laten komen, is ook Les uns et les autres later deze maand in Luxor te zien.

Toegang € 10. Ticketverkoop via de website of aan de kassa in het theatercafé.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant