Taxibedrijf Jolij in de jaren 20. Archief Willy Hermans

Taxibedrijf Jolij in de jaren 20. Archief Willy Hermans

Hengelo 100 jaar geleden

Algemeen Hengelo

HENGELO - Aan de hand van krantenberichten blikken we terug op gebeurtenissen uit het verleden. Deze week gaan we 100 jaar terug in de tijd naar het dagelijkse leven uit de eerste maanden van 1924.

Door Willy Hermans

- Een vrij talrijk publiek was vrijdagavond in Concordia aanwezig, waar de muziekvereeniging haar 1e vergadering had belegd ter bespreking van het dezen zomer te houden muziekconcours. De voorz., Joh. Tijdink, gaf als inleiding de geheele levensgeschiedenis der vereeniging vanaf het oprichtingsjaar 1861. Hierna werd den aanwezigen medegedeeld op welke wijze het uitv. comité zich had voorgesteld het concours ineen te zetten, waaruit we aanstippen, dat als terrein waarschijnlijk zal worden gekozen de dorpsbleek met daaraan gelegen weide van J.H. Klem. Mocht deze ruimte te klein blijken, dan zal getracht worden overeenstemming te bereiken met Langeler, die eveneens terrein heeft grenzen aan de dorpsbleek. Mocht de Federatie ook met deze keuze instemmen, dan is o. i. het terrein zeer doelmatig gekozen, mede in den geest van de deelnemende vereenigingen, waarvoor ‘t van belang is het concoursterrein zoo kort mogelijk bij de kom van ‘t dorp te hebben, ‘t welk in dit geval midden in ‘t dorp is. Verder is ‘t de bedoeling een waarborgfonds te vormen van ca. ƒ1500. te plaatsen in aandelen van ƒ25 en ƒ 10. Waar hiervan niets gestort behoeft te worden en de risico zeer miniem is, zal dit fonds met zeer weinigmoeite worden volteekend. Voor ‘t welslagen van dit feest riep de voorzitter de medewerking in van de geheele burgerij. Waar Hengelo steeds heeft getoond mee te leven met Concordia, twijfelen we niet of dit beroep zal niet vruchteloos blijken.

— In de commissie voor reclame bij het a.s. Groot Nationaal Muziekconcours zijn benoemd J. Weide, G.J. Morsink. J.H. Klem, J.A. Jolij, H. Riethorst en Jac. Philips. De commissie voor terrein en vermakelijkheden is samengesteld ais volgt: G. Kremer, J. Takkenkamp. B. Kelderman, J. Meijers, H. Eugelink en E. Langeler. Ten bewijze dat de burgerij alleszins medewerkt tot ‘t welslagen van dit concours mogedienen, dat waar besloten was het waarborgfonds zoo mogelijk op te voeren tot fl.500, dit thansreeds overteekend is tot een bedrqag van ca. f 4000.
Noodlottig ongeval.Maandagmorgen in de vroegte heeft er op de grens van Hengelo en Vorden, waar de tramweg een bocht maakt, een droevig ongeluk plaats gevonden, dat aan een oppassend huisvader vanhier het leven heeft gekost.De 25-jar. leerlooiersknecht Evert Gerritsen, die, nadat hij weken aaneen werkloos was geweest,eindelijk werk had gevonden op de looierij der fa. Albers en Vogtlander te Vorden, reed iederen morgen half zes per fiets naar zijn werk, steeds in gezelschap van den mede-arbeider Herman Hamer.Maandagmorgen nu, toen het erg mistig was, passeerde hun in de bocht vlak bij Vorden de goederentram Hengelo—Zutfen, waarvan de afgewerkte stoom der machine het uitzicht op den weg totaal belemmerde. Hamer, die achter Gerritsen reed, sprong van zijn fiets en riep Gerritsen nog toe, dit ook te doen, doch meteen vernam hij reeds, dat zijn waarschuwing te laat kwam. Gerritsen was door den op een na laatsten goederenwagen gegrepen en een eindweegs meegesleurd, waarbij deze wagen uit de rails ging loopen. De machinist merkte dit aanstonds en deed de tram stoppen, doch het ongeval was reeds gebeurd. Men vond Gerritsen gruwelijk aan het hoofd verminkt levenloos op de rails liggen, terwijl zijn fiets geheel onbeschadigd, midden op den weg lag. Nadat een ijlings ontboden geneesheer den dood had vastgesteld, werd het lijk in een naburige boerderij binnengedragen, waarna het nog dienzelfden morgen per auto naar Doetinchem werd vervoerd. De ongelukkige laat een vrouw met twee nog jonge kinderen achter.

— De landbouwer L. in de Noordink ging dezer dagen met paard en wagen vanaf een afgelegen stuk land huiswaarts. Toen een auto aankwam op de Ruurlosche grintweg ca. 1,5 uur van ‘t dorp, pakte L. het paard bij den kop, dat iets schichtig werd, waardoor L. door den boom een duw kreeg en kwam te vallen, met ‘t gevolg dat hij de wielen over een been kreeg, en één been net boven ‘t knie brak. Op een andere wagen werd L. huiswaarts gebracht, waar Dr. Meinders inmiddels al was ontboden, om geneeskundige hulp te verleenen.

— De landbouwer S. in den Dunsborg waakte maandagnacht bij een ziek paard. Onverwachtsging het dier zich omleggen, S. kwam hierdoor met zijn been zoodanig bekneld, dat hij een ernstige beenbreuk opliep, zoodat direct geneeskundige hulp moest worden ingeroepen.

— Door de gemeentepolitie werden zondagmiddag 2 Duitsche jongens van 16 en 17 jaar aangehouden, die niet in ‘t bezit van papieren waren. Bij fouilleering kwamen 3 scheermessen -te voorschijn, voor welk doeleind deze moesten worden gebezigd wist het tweetal niet. Hun werd vrij logies aangeboden tot maandagmorgen, toen politie Bakker hun tot Oldenzaal begeleidde, om weer naar hun Heimat terug te keeren.

— We waren in Hengelo de laatste dagen meerdere malen in de gelegenheid de prachtigste concerten vanuit Parijs, Berlijn, Londen en Amsterdam duidelijk te hooren, ook konden we een redevoering, gehouden te Londen woordelijk volgen. De fa. Winters heeft nl. in haar zaak een ontvangstation aangebracht, waar zij belangstellenden in de gelegenheid stelt kennis te maken met de nieuwste vindingen. Onnoodig te zeggen, dat hiervoor vele liefhebbers zijn te vinden. Waarschijnlijk zal dezelfde firma binnenkort met gebruikmaking van een luidspreker in eengroote zaal ter plaatse een demonstratie geven, waar dan een volle zaal kan genieten van overzeesche muziek. Per advertentie zal in dit blad hiervan tijdig kennis worden gegeven.

— Wil men zich aan de tijden aanpassen, dan is tegenwoordig de autobus hèt aangewezen vervoermiddel voor gezelschappen, die een reisje ondernemen. Tot op heden kon men zich hier ter plaatse nog niet van dit moderne vervoermiddel verzekeren, we waren dan genoodzaakt ons te wenden tot ondernemers. In buurtplaatsen. Door aankoop van een prachtige nieuwe autobus, plaats biedend aan 20 personen, heeft de heer J.A. Jolij getoond zich aan de tijden te passen, thans zijn we dus in de gelegenheid in eigen plaats ons te laten bedienen. De bedoeling van den exploitant is uitsluitend gezelschappen te vervoeren.

— Dhr. Arendsen, directeur der boterterfabriek te Zelhem, kwam donderdagmiddag per motorfiets uit de richting Vorden, op den hoek bij hotel Langeler, in botsing met een uit de Spalstraat komende boerenwagen van den landbouwer D. Met hevige kneuzingen werd Arendsen bij bakker Willink binnengebracht om later per auto naar zijn woning te worden vervoerd. De motor bleef geheel gaaf. Waar het hier een zeer ‘gevaarlijke draai geldt zou een waarschuwingsbord hier geen luxe zijn.

l— Tot rijksveldwachter alhier is benoemd G.H. v. d. Pijl te Warnsveld, vroeger sergeant bij de mil. politie.
— Door onbekende oorzaak brandde maandag, 2e Paaschdag, de woning van H. Rondeei aan de Kervelscheweg tot den grond toe af. 4 varkens konden niet tijdig worden gered en kwamen in de vlammen om. Huis en inboedel waren verzekerd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant