Yenthe Kolkman uit Groenlo met Jan Spit van de Wensambulance. Foto: Mirjam van Erp

Yenthe Kolkman uit Groenlo met Jan Spit van de Wensambulance. Foto: Mirjam van Erp

Stichting Wensambulance presenteert zich bij Kringloop Aktief Groenlo

Maatschappij Groenlo

GROENLO - “Weet jij wat dat is, de wensambulance?” vraag ik aan Yenthe Kolkman (10) uit Groenlo. Yenthe is op woensdag 1 mei naar de kringloop Aktief in Groenlo gekomen om de presentatie van Jan Spit van Wens Ambulance Oost Nederland te komen beluisteren. 

Door Mirjam van Erp

“Ja. Mensen die ziek zijn en die niet met een auto mee kunnen, kunnen een wens opgeven en de Wensambulance vervult die.” Tijdens de presentatie die volgt blijkt dat Yenthe de spijker op zijn kop slaat met een belangrijke voorwaarde om een wens in vervulling te laten gaan: het moet gaan over mensen die niet rechtop kunnen zitten tijdens het rijden. Maar de doelgroep is ruimer dan wij -het kleine groepje toehoorders- dachten: Ook mensen die chronisch ziek zijn komen in aanmerking. Heb je een plek waar je graag nog eens naar toe wilt? Of het nu een bezoek is aan een familielid, een concert, het strand, een uitvaart, een pretpark of een Waddeneiland; alles is mogelijk. Neem contact op met Wensambulance.nl/wens-aanvragen, vertel waar u naartoe vervoerd zou willen worden en meestal komt het goed. 

In de vestiging van Oost-Nederland staan nu vier ambulances. De tijd tussen de aanvraag en de realisatie van de wens bedraagt soms een paar weken, soms een paar dagen, en af en toe -bijvoorbeeld bij de geboorte van een achterkleinkind of een afscheid van een dierbare- worden wensen zelfs binnen een halfuur al vervuld. Maar dat ligt er natuurlijk aan of er voldoende vrijwilligers aanwezig zijn.

Het vervoer is gratis en is inclusief de verzorgende die mee gaat en de chauffeur. In elke ambulance is er naast deze twee mensen dan nog plaats voor één begeleider (zoals een familielid of een vriend) en eventueel een extra begeleider naast de bestuurder. Verder is er één gloednieuwe ambulance waar vier extra personen plaats kunnen nemen. De eventuele toegangskosten van het evenement waar u naar toe wilt zijn voor eigen rekening, maar de ambulance en het personeel staan de volledige tijd tot je beschikking. Ook het buitenland behoort tot de mogelijkheden, en een reis kan soms ook een paar dagen duren. Eventueel gaan er meerdere chauffeurs en verpleegkundigen mee.

Tijdens de presentatie horen we verder dat de wensambulance in 2007 is opgericht als een ‘algemeen nut beogende instantie’ , wat betekent dat men volledig afhankelijk is van donaties en sponsoren. Zo is er bijvoorbeeld elk jaar een tocht die georganiseerd wordt door een motorclub uit Haaksbergen, compleet met een braderie en een kermis. Vorig jaar bracht dit evenement, Rijden voor geluk, maar liefst 13.000 euro op.

Aan een tafel naast het projectiescherm waar de presentatie op te zien is zitten zes dames die aan het handwerken zijn, en ook zij zijn bezig om een bedrag bij elkaar te krijgen voor de Wensambulance. Janny Hoenink, de initiatiefneemster van handwerkclub De Bezige Bij uit Eibergen vertelt: “Elke maand zitten wij hier een zaterdag en we verkopen zoveel mogelijk spullen. We maken poncho’s, truien, sjaals, onderzetters, waxinelichtjeshouders… De volledige opbrengst gaat naar het goede doel. Voor dit jaar hadden we de Wensambulance gekozen. Onze teller staat op dit moment op 550 euro.”

Na afloop van de presentatie neemt Jan Spit ons mee naar buiten, om één van de wensambulances van binnen te kunnen bekijken. Yenthe kijkt naar de brancard, het plasmascherm dat er boven hangt, de stoelen voor de verpleegkundige en de begeleider. Het is haar opgevallen dat het allemaal veel kost en dat alle kosten van donaties komen. Jan vertelt dat er veel mogelijkheden zijn. Er zijn 120 vrijwilligers en een groot deel van hen zorgt voor aanwezigheid van promotiestands bij bijvoorbeeld concerten, markten, braderieën, wielerrondes. De socials worden natuurlijk actief bijgehouden en er zijn mogelijkheden voor hulp bij spreekbeurten of acties.

“Ik denk dat er best een drempel is voor mensen om een wens in te dienen,” zegt iemand. “Je bent toch snel geneigd om te denken: ‘Ach laat een ander maar voorgaan. Als ik nu mijn wens kenbaar maak gaat de wens van een ander misschien niet door terwijl diegene het misschien veel harder nodig heeft’…” Jan vertelt dat die drempel echt niet nodig is. Op dit moment is er geen wachtlijst en Oost-Nederland verzorgt rond de 400 ritten per jaar, maar grotere streken hebben veel meer capaciteit, Rotterdam rijdt bijvoorbeeld 2000 ritten per jaar. Ook is er een goede samenwerking tussen alle organisaties dus schroom nooit om een wens in te dienen!”

Handwerkclub De Bezige Bij uit Eibergen met in het rood initiatiefneemster Janny Hoenink. Foto: Mirjam van Erp
De presentatie van Jan Spit werd bezocht door oudere maar ook jongere bezoekers. Foto: Mirjam van Erp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant