Fabio Bouwhuis. Foto: Frank Mossink
Fabio Bouwhuis. Foto: Frank Mossink

De mooiste gezichten van Zutphen

Algemeen Zutphen

In Zutphen begon fotograaf Frank Mossink ruim twee jaar geleden met het portretteren van opvallende stadsgenoten. Zijn fascinatie voor portretten deelde hij op social media, waar het snel aansloeg bij een breed publiek. Eind 2023 vierde Mossink zijn 100e portret, en vanaf dit jaar is de wekelijkse serie te bewonderen in Contact Zutphen-Warnsveld.

Door Frank Mossink

Het Mooiste Gezicht van Zutphen deze week is de man die onlangs de zaak overnam waar in de zomermaanden een bovengemiddeld deel van mijn inkomen verdwijnt. Vandaag leer ik hem beter kennen terwijl hij breed lachend vertelt over zijn loopbaan.

Hij deelt met mij dat hij geboren is in Deventer en dat zijn familie al jarenlang actief is in de ijsindustrie. “Als kleine jongen hielp ik al mee door sinaasappels te persen en af te wassen. Mijn familie zit al generaties lang in het ijs,” vertelt hij me, terwijl hij me een kop koffie serveert.

“De vader van mijn Italiaanse opa begon in 1932 in Deventer, en ook de familietak van mijn oma begon in die tijd in Zutphen door zelf ijs te maken en dat met fietskarren door de stad te verkopen. Toen dat aansloeg, zijn ze op enig moment een ijssalon begonnen. Hoewel ik als kind droomde van een carrière als profvoetballer, ontstond al snel de gedachte om zelfstandig ondernemer te worden, en natuurlijk lag de link naar ijs voor de hand.” 

“Mijn moeder en oom runnen de zaak in Deventer, maar ik heb echt het ondernemers-DNA van mijn opa, dus wilde ik al snel iets voor mezelf beginnen.”

Op zijn achttiende leende hij wat geld van zijn ouders en begon hij voor zichzelf. Eerst met een ijswagen bij winkelcentra en scholen, maar dat werd geen groot succes. Het jaar erop nam hij een kans in Deventer bij Plantsoen de Worp, en dat was vanaf het begin wel succesvol. Hij stond er zes jaar lang, iedere dag bij mooi weer. Vervolgens opende hij samen met zijn zus een ijssalon in Apeldoorn aan het Marktplein. Na vier jaar besloten ze om iets anders te proberen en richtten zich meer op foodtruck-evenementen. “Ik ging dan met de bus of met de karren op pad, terwijl mijn zus de ijssalon in de gaten hield.”

Op een gegeven moment kreeg hij de kans om een ijssalon in Raalte te openen, wat vanaf het begin een succes was. “Het hielp dat de mensen uit die regio onze naam al kenden van de filialen in Deventer en Zwolle, waar we al wel 80 jaar zaten als familie. Inmiddels zitten we alweer vijf jaar in Raalte.”

Zijn vrouw Martina en hij zijn een periode uit elkaar geweest. In dat jaar verhuisde zij naar Zutphen. Op enig moment groeiden ze weer naar elkaar toe en ontdekte hij dat hij het in Zutphen eigenlijk wel heel prettig vond. Toen ze tijdens een avondwandeling een pand in de Turfstraat te koop zagen staan, begon het bij hen beiden te kriebelen. Samen zijn ze daar Sani begonnen, een koffiebar waar je ook broodjes kunt eten. Daar konden ze boven de zaak wonen. 

Dit concept was een bewuste keuze, ook omdat de ijssalons natuurlijk vooral in de zomer open zijn en het werk in de winter stil komt te liggen. Een broodjeszaak is het hele jaar open. “Vroeger was er natuurlijk de financiële noodzaak om in de winter iets anders te doen. Toen zette ik ketels in elkaar bij Nefit, wat soms best afzien was”. Tegelijk vond hij het ook wel een goede les om te ervaren, dat hij dat niet zijn hele leven zou willen doen. Vandaag de dag is de financiële druk om in de winter door te werken minder, maar vindt hij het vooral heel erg fijn om bezig te zijn. Hij is vaak zeven dagen per week bezig, maar het voelt niet als werken.

IJssalon Talamini in Zutphen was jarenlang in handen van Bas, die een goede vriend van hem is geworden en hem eerder ook al zakelijk hielp met adviezen. Jaren geleden was er al wel sprake van dat, als zijn eerder geopende ijssalon in Apeldoorn goed zou lukken, hij op een dag wellicht Talamini Zutphen kon overnemen. Dit jaar is dat zo ver gekomen. De zaak heeft qua interieur een kleine metamorfose ondergaan, waarvoor zijn vrouw verantwoordelijk is. Eerder bleek al met de styling van Sani dat ze hier goed in was. Dat zie je nu opnieuw met een nieuwe en meer gezellige uitstraling in Talamini. En zo staat er niets in de weg om een hopelijk mooie zomer tegemoet te zien waarin hij samen met zijn team en bedrijfsleider Michiel gaat voor een hoge kwaliteit. “We zijn dan elke dag open tot minimaal 22.00 uur, natuurlijk met ons ijs, maar ook voor een drankje kan men de avonden bij ons terecht”.

Deze goedlachse Italiaanse ijsman pur sang is niemand minder dan Fabio Bouwhuis.


www.fotofrank.nl

Facebook ‘Frank Mossink’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant