Oud-collega Lydia ter Welle is overleden. Foto: Anouk Kots

Oud-collega Lydia ter Welle is overleden. Foto: Anouk Kots

Na afscheid als collega moeten we Lydia nu definitief missen

Algemeen

WINTERSWIJK - Onze oud-collega Lydia ter Welle (geb. 06-01-1956) is maandag 22 april na een ziekbed helaas veel te vroeg overleden. In de door haar geliefde Achterhoek zullen we haar niet meer tegen het lijf lopen, maar iedereen die ooit met haar van doen heeft gehad - en dat zijn honderden stichtingen, verenigingen, bedrijven en vooral de mensen daarachter - zal deze behulpzame en daadkrachtige vrouw nooit vergeten. De medewerkers van Achterhoek Nieuws moesten haar al missen als fantastische collega, nu ook als warm en mooi mens. En met ons vele anderen in Winterswijk en verre omgeving.

In 2021 ging Lydia vervroegd met pensioen om te genieten van de rust, haar familie, de tuin. Lydia genoot van kleine dingen. Ze hoefde geen zonvakanties of verre reizen, maar genoot samen met haar man van hun kinderen en kleinkinderen, van de hond, van de tuin. Soms een weekendje weg in eigen land.

Ze heeft sinds haar pensioen veel mantelzorg verricht voor haar familie. Ze schreef niet meer voor Achterhoek Nieuws, maar bleef wel erg betrokken bij de krant en nieuwssites en ze stuurde met enige regelmaat tips door. “Ik verveel me totaal niet”, was steevast haar antwoord op de vraag of ze niet als freelancer voor Achterhoek Nieuws weer wilde gaan schrijven. Na haar pensioen schreef zij mee aan een boek over 57 jaar Philips. Een herinneringsboek voor (oud)-medewerkers van Philips/Signify.

Helaas kreeg Lydia in augustus vorig jaar klachten. Begin september bleken deze klachten veroorzaakt te worden door een tumor in haar hoofd. Bij de pakken neerzitten paste niet bij Lydia. Daarom begon zij dan ook vol goede moed aan het behandeltraject. In februari bleek dat de behandeling niet aangeslagen was en werd gestopt met de chemo.

Lydia heeft nog een korte periode kunnen genieten met haar gezin.

Ruim dertig jaar bij de krant
Lydia begon in 1990 als freelance medewerker voor Achterhoek Nieuws Winterswijk. Ze maakte verhalen, naast haar werk als vrijwilliger voor verschillende Winterswijkse organisaties. Dat vrijwilligerswerk was typerend voor Lydia. Zij heeft zich altijd ingezet voor de maatschappij en voor mensen die hulp nodig hadden. Ze was actief onder andere voor de speeltuinvereniging De Vrees, ’t Stekkie, Treffen met Taal, etc, etc, maar zij was ook mantelzorger voor familieleden en een steun en toeverlaat voor collega’s.

Toen zij in loondienst kwam bij Achterhoek Nieuws, bleef zij actief zorgen voor anderen. Ook collega’s konden altijd een beroep doen op Lydia, al was het midden in de nacht. Zij ging daarin heel ver. Iedereen kon altijd op haar hulp rekenen. Ze werkte keihard en was uitermate betrokken bij alle aspecten van het bedrijf Achterhoek Nieuws. Regelmatig kookte ze ook een potje voor een van de collega’s of andere bekende mee. Een appeltaart bakken? Geen probleem. Een krant afmaken? Geen probleem. Een interview overnemen? Geen probleem. Even een foto maken? Geen probleem. Ze deed het met liefde. Lydia was een keiharde werker en zette zich vol passie in voor haar werk en voor anderen.

Regelmatig liet zij daarbij ook duidelijk weten hoe zij over werk gerelateerde zaken dacht, waarbij ze zeker geen blad voor de mond nam. Niet iedereen kon daar goed mee omgaan. Ze wist hoe de kranten gemaakt werden en wilde het beste voor lezers en adverteerders.

Lydia had een enorme schat aan kennis. Ze kende het gebied als haar broekzak en sprak de taal. Collega’s op de redactie keken telkens weer verrast op als Lydia op luide wijze een telefoongesprek startte in het Achterhoeks dialect. Ze was trots op haar taal. Ontelbare keren checkten de redacteuren even bij Lydia hoe iets ook weer gespeld werd.

Klaarstaan voor iedereen
Lydia was betrokken bij de kranten en de uitgeverij in de volle breedte. Toen in 2015 BDU en Weevers de handen ineensloegen om samen de hele Achterhoek van nieuws te voorzien, zette zij vol enthousiasme vele stappen extra om deze verandering soepel te laten verlopen.

Lydia maakte niet alleen de Winterswijkse editie, maar coördineerde in het verleden ook Aalten Vooruit en De Band (en voorgangers Aaltens Nieuws en Dinxpers Nieuws), Groenlose Gids en Elna en de Berkellandse edities van Achterhoek Nieuws. Eigenlijk was Lydia betrokken bij alle titels van Achterhoek Nieuws. Ze was iemand die zonder gevraagd te worden alvast de redactiemailboxen verwerkte of in de avonduren en weekenden ‘belangrijk nieuws’ op de nieuwssites publiceerde. Ook voor alle correspondenten van Achterhoek Nieuws ging ze door het vuur. Als zij met een mooie scoop kwamen, was ze op vrijwel ieder moment van de week bereid het verhaal online te zetten. In het interview bij haar afscheid van Achterhoek Nieuws zei ze daarover: “Ik vind het mooi als iemand de moeite neemt om op vrijdagavond voor ons in actie te komen zodat wij als eerste het nieuws kunnen brengen. Wie ben ik dan om te zeggen: morgen ben je de eerste?”

In datzelfde interview schreef hoofdredacteur Gerwin Nijkamp: ‘De redacteur die haar werk met de gedrevenheid van een topsporter bedreef, heeft op woensdag 26 mei de finish gehaald. De medewerkers van Achterhoek Nieuws vormen een erehaag voor haar en Lydia verdient het om uitgezwaaid te worden als een absolute kampioen. Een die voor altijd een plekje in de eregalerij zal houden.’

Deze gedrevenheid was er niet alleen voor haar werk, maar was bovenal terug te vinden in alles wat zij voor haar omgeving heeft gedaan.

In 2021 namen we afscheid van Lydia als geweldige collega. Nu nemen we definitief afscheid van een bijzonder mens. Ze heeft enorm veel betekend voor Achterhoek Nieuws, maar we zullen ons haar herinneren als grote steun en toeverlaat voor al haar collega’s. We zullen haar nooit vergeten en wensen familie en vrienden alle kracht om dit verlies te verwerken.

Hoofdredacteur Gerwin Nijkamp en redactiecoördinator Verona Westera

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant