Hoofdstraat 83 in Terborg

Hoofdstraat 83 in Terborg

Foto: Roel Kleinpenning

Schoolmeestershuis Terborg wint Monumentenprijs 2023

Cultuur Terborg

TERBORG - De treffende restauratie en renovatie van het pand Hoofdstraat 83 in Terborg heeft de familie Steer de Monumentenprijs van de gemeente Oude IJsselstreek opgeleverd. Het pand, beter bekend als het Schoolmeestershuis. is de verrassende winnaar van 2023.. De prijs wordt uitgereikt op Monumentendag, zaterdag 9 september, tijdens de afsluitende plechtigheid.

De prijs werd toegekend door het Monumentenplatform van de samenwerkende oudheidkundige verenigingen in de gemeente Oude IJsselstreek, ADW, Olde Sillevold en OVGG. Over de geschiedenis van dit toch bekende pand is ook een boekje samengesteld, waar de Terborgse historicus Theo Willemsen veel materiaal voor heeft aangeleverd.

Hoofdmeester
Oorspronkelijk gebouwd in 1902 was het de woning voor hoofdmeester Weenink van de naastgelegen school, de openbare lagere school. In 1960 kwam er elders in Terborg een nieuwe openbare school. De oude school werd verbouwd tot gymzaal en bibliotheek en werd in 2016 afgebroken. In het vroegere meestershuis kwam, na de verbouwing van de school,  de koster van de katholieke kerk Ben Mulders te wonen. De familie Mulders heeft er veel jaren gewoond.
Gelukkig onderkende de gemeente Wisch destijds al het bijzondere karakter van dit pand, want het werd op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Huidige Terborgenaren zullen het pand vooral kennen als kringloopwinkel, van de Animal Care-organisatie.
Met de bouw van het stijlvolle appartementencomplex op de plek van de vroegere school/gymzaal/bibliotheek is het pand gekocht door de familie Steer. Hun benadering van het gebouw paste uitstekend bij het nieuwe appartementencomplex en bij de restauratie en renovatie van het naastgelegen pand Deurvorst.

Behoud
Het Monumentenplatform acht de plaats van het huis in de geschiedenis van Terborg, en de restauratie en renovatie van het pand, met behoud van historische elementen zoals de oude tegelvloer in de gang, van zodanig belang dat de Monumentenprijs 2023 in de gemeente Oude IJsselstreek aan de initiatiefnemers en bewoners is toegekend.
Op Open Monumentendag zullen de bijbehorende oorkonde en de beschrijving worden uitgereikt aan de familie Steer. De plechtigheid met muzikale omlijsting is openbaar toegankelijk en begint om 16.30 uur. Aansluitend zal wethouder Janine Kock namens het gemeentebestuur Open Monumentendag 2023 in de gemeente Oude IJsselstreek afsluiten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant