Vlnr: Nick Jansen, Jim Wijnen, Roel Krabben, Bas Stortelers en Joost Helmers als de Natte Nekjes. Foto: PR

Vlnr: Nick Jansen, Jim Wijnen, Roel Krabben, Bas Stortelers en Joost Helmers als de Natte Nekjes. Foto: PR

Grolse ‘Natte Nekjes’ schrijven carnavalskraker ‘Paracetamol ontbijt’ tijdens vrij-mi-bo

Cultuur Groenlo

GROENLO - Met elkaar beleven ze als collega’s bij de zusterbedrijven Niice en Liike het grootste plezier tijdens hun werk, zijn ze wel in voor een dolletje en nemen dolletjes soms zomaar ineens serieuze vormen aan. Zo verging het Nick Jansen, Jim Wijnen, Bas Stortelers, Roel Krabben en Joost Helmers. Tijdens ‘de derde helft’ van een vrij-mi-bo (vrijdagmiddagborrel, red.) eindigden Nick, Jim en Joost bij Café Dute in Beltrum, alwaar Roel en Joost woonachtig zijn en de inspiratie voor een eigen carnavalskraker zo ineens opkwam. Na een paar goudgele versnaperingen was er binnen een uur een tekst. (lees verder na de clip)


Door Henri Walterbos

Grapje|
“Het begon als een grapje,” vertelt Joost. “We zijn allen creatieve mensen, houden van muziek en opperden dat het met de carnaval in aantocht misschien wel leuk zou zijn een eigen carnavalsnummer te maken. We zaten in een verder leeg café maar hadden het met elkaar redelijk gezellig gemaakt met de nodige drankjes en we hadden al snel een thema; het paracetamol ontbijt. Een vrij bekend ontbijt in geval je een kater hebt. Binnen een uurtje hadden we een tekst. Ik maak zelf een beetje muziek, toen heb ik mijn thuis-set een keer op kantoor neergezet en hebben we in één avond alles in één keer ingezongen. Een dag later hebben we de muziek afgemaakt en heeft Roel op een zondagmorgen in zijn huis in Beltrum de trompet ingespeeld.”

“Grappig is dat toen de eerste ruwe mix klaar was we deze direct naar de DJ van de afterparty van de Buutavond hebben gestuurd. Heeft hij hem daar al direct afgespeeld,” lacht Nick Jansen. “Dat was 3 uur na de eerste opname. Het is nu alweer totaal anders geworden, hebben er nog heel wat aan gesleuteld, maar we moesten er wel om lachen.” Werd de tekst geschreven door Nick, Joost en Jim, de muziek bedachten ze samen, geïnspireerd op bestaande muziek, waaronder ook carnavalsmuziek. “Het idee ontstond mede doordat wij met Sinterklaas geen gedicht hadden gemaakt maar een rap,” weet Roel nog. De carnavalskraker wordt gelanceerd onder de artiestennaam Natte Nekjes. “We zijn dichtbij onszelf gebleven. Natnekken is een bekende kreet in de regio,” vertelt Joost.

Autobiografisch
“Het lied gaat over hoe je je door de carnavalsdagen heen worstelt. Iedere morgen wakker worden met gruwelijke koppijn. Je werkt een paar paracetamol naar binnen en dan gaat het wel weer, ga je de binnenstad weer in. Het is dus zeker autobiografisch voor ons allemaal,” verklaart Nick de tekst. “Absoluut,” bevestigt Joost. “We hebben het vooral gemaakt op een manier waarvan we dachten ‘wat willen we zelf horen als wij tien glazen bier verder zijn? Wat willen wij zelf meebleren als we bij City staan?’ En we wilden Groenlo er wel een beetje in betrekken met woorden en kreten als ‘sjikker als een pony’, ‘guijes’. City, De Pauw en de Oude Calixtus die nu dicht is met carnaval zitten erin.” “Ook subtiel erin meegenomen zijn kreten uit Sluipschutters en Lullo’s van Jiskefet. Leuk voor de kenners ervan,” vult Roel aan. “We zijn collega’s. Deze kreten komen ook voorbij als we bij elkaar op kantoor zitten.” De mannen weten niet wat ze er van verwachten moeten, maar dat maakt ze ook niet uit. “Het zou gaaf zijn dat ie bij City en in andere zaken met de carnaval voorbijkomt.”

Clipje
Het lied verschijnt 26 januari op Spotify, maar met enkel creabea’s in het team, waaronder ook Jim Wijnen, moest er vanzelfsprekend ook een passende clip bijkomen. “We stonden afgelopen week al een keer ’s morgens om 7 uur midden in Groenlo met een carnavalspak aan op te nemen,” lacht Jim. “En maandagavond in de sneeuwstorm,” vult Nick aan. “Afgelopen vrijdag hebben we ook nog opnames gemaakt met de andere collega’s erbij. Het is ook een beetje voor hun.”

Uiteindelijk is de grap een uit de hand gelopen klus geworden. Jim: “We dachten we gaan het lied in een dag maken en een clip doen we er zo bij, maar het is nu al zo’n productie geworden dat je er heel veel uren insteekt met elkaar, maar we vinden het allemaal heel erg leuk om te doen. We hebben er allemaal passie voor.” “En het eerste optreden is binnen,” steekt Joost zijn vinger op. “We hebben hier bij Niice op carnavalsmaandag een gezellige middag met genodigden. Hebben we onszelf geboekt,” lacht Joost. “Het lied is en blijft een grap maar we beleven er met zijn allen zoveel plezier aan.” “En het zou zo gaaf zijn dat je bij City staat met een paar glazen bier in je hand en de DJ draait ineens ons nummer. Dat zou helemaal lachen zijn,” besluit Nick.

Hoesfoto 'Paracetamol' Natte Nekjes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant