Leo Nijkamp is al 60 jaar lid van Inter Nos.

Leo Nijkamp is al 60 jaar lid van Inter Nos.

Kyra Broshuis

Inter Nos-koorlid Leo Nijkamp uit Groenlo viert dubbel jubileum

Cultuur Groenlo

GROENLO - Samen met zo’n 10 andere jongemannen werd Leo Nijkamp begin 1964 lid van Mannenzangvereniging Inter Nos uit Groenlo. Beide oudere broers waren al lid en als buurjongen van opa Koenders, oprichter van Internos, kon Leo eigenlijk niet anders. Spijt heeft hij nog geen seconde gehad. Sterker nog; hij slaat geen repetitie over en ervaart het koor als een vriendengroep.

Door Kyra Broshuis

“Toen ik bij Inter Nos begon, waren er eigenlijk te weinig leden. Het was erop of eronder en na een wervingscampagne zijn er 10 leden bij gekomen. Bij ons thuis zaten we niet op voetbal maar gingen we bij Inter Nos, dat was ons ding. Mijn beide broers zijn helaas al overleden maar ik ben nog steeds actief lid”, vertelt Nijkamp. Hij is een enthousiast verteller en zeker als het over Inter Nos gaat. “Samen met mijn helaas overleden echtgenote Annie heb ik prachtige tijden beleefd bij het koor. In de beginjaren kwam het Grolse carnaval in opkomst en wij deden mee met wat mannen van het koor onder de titel ‘De Sloapmutskes’. Later was ik ook actief bij het bekende Hofkoor waarmee we vaak hebben opgetreden op de Grolse buutavonden. Met Inter Nos hebben we ook meegedaan aan de versierde wagens van de Grolse Kermis en later met het bloemencorso.”

‘Deze mannen
betekenen
heel veel voor
mij, zeker
sinds mijn
vrouw overleden is’


Actief
Nijkamp bewaart prachtige herinneringen aan de reizen die ze hebben gemaakt met het koor. “In de eerste jaren ging het om uitwisselingen met koren uit Duitsland. Je sliep dan bij een gastgezin en die kwamen ook weer terug. Ik heb er jarenlange vriendschappen aan overgehouden.” Inter Nos is heel actief binnen de Grolse gemeenschap en daar werkt ook Nijkamp graag aan mee. “Ik heb met de jaarlijkse Dweilorkestendag 12 jaar lang dezelfde groep begeleid, ‘’t is Greun’ uit Denekamp. Een hele gezellige groep en toen ik de ledendag moest organiseren, die houden we één keer per jaar, heb ik hen uitgenodigd om te komen optreden. Het was fantastisch!”

Trofee
Op 5 maart 2024 aanstaande viert Nijkamp zijn 60-jarig lidmaatschap van Inter Nos én zijn 80ste verjaardag. “Ik heb het hele koor uitgenodigd. Deze mannen betekenen heel veel voor mij, zeker sinds mijn vrouw overleden is. De huisarts zei me: probeer zo snel mogelijk weer naar het koor te gaan. Dat heb ik ook gedaan. Elke donderdagavond is er repetitie bij City Lido en dat is altijd supergezellig. Zo gezellig dat ik afgelopen jaar de trofee heb gewonnen voor ‘beste repetitiebezoek’, ik had een aanwezigheidsscore van honderd procent.”

Het ledental op peil houden, dat is de grote wens van Nijkamp. “Afgelopen week las ik nog dat het Gaanderens Mannenkoor er na 60 jaar mee stopt en ook in de plaatsen om ons heen zijn veel koren gestopt. Zo jammer. Ik hoop echt dat Inter Nos nog jaren blijft bestaan. We delen vreugde en verdriet samen en dat is me heel veel waard.”

Leo Nijkamp is al 60 jaar lid van Inter Nos.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant