Wapperende regenboogvlak in een Zutphense straat. Zaterdag 10 juni is de eerste Pride Walk in deze gemeente.
Wapperende regenboogvlak in een Zutphense straat. Zaterdag 10 juni is de eerste Pride Walk in deze gemeente. Sander Grootendorst

‘Zicht op zorgbehoefte Zutphense lhbtiq+’ers’

Maatschappij

ZUTPHEN – Zutphen wil via een enquête meer inzicht krijgen in de behoefte aan zorg en welzijn bij lhbtiq+’ers van vijftig jaar en ouder.

Door Sander Grootendorst

Daartoe is een vragenlijst opgesteld, die betrokkenen tot 10 juli kunnen invullen. “Hiermee hoopt de gemeente een beeld te krijgen van het gevoel van veiligheid en welzijn is voor deze doelgroep. De vragen gaan over zingeving, sociale relaties, wonen en gezondheid. Wat is belangrijk voor lhbtiq+’ers van vijftig jaar en ouder om 50-plusser om veilig en prettig te kunnen wonen in Zutphen of Warnsveld?”

Sinds 2017 is Zutphen officieel een “regenbooggemeente” die zich inzet voor lhbtiq+’ers: homoseksuelen, transgender personen en anderen die niet vallen binnen de gebruikelijke definities van ‘man’ en ‘vrouw’. 

Pride Walk
Zaterdag 10 juni zijn de ogen op Zutphen gericht bij de eerste “Pride Walk” in de geschiedenis van de gemeente, inmiddels een wereldwijde traditie, bedoeld om aandacht te vragen voor homo’s, lesbiennes enzovoort als mensen zoals ieder ander. “Het is helaas echt nodig”, zegt Erwin Vogelaar, een van de organisatoren. Met de acceptatie van lhbtiq+’ers is het over het algemeen slecht gesteld. “Er moet nog veel gebeuren.”

Deelnemers aan de Pride Walk lopen in een stoet van het gemeentehuis met een ommetje door het centrum in drie kwartier naar Dat Bolwerck aan de Zaadmarkt. Vogelaar: “Het is wel spannend. We hebben geen idee hoeveel mensen er gaan meedoen. Ook al zouden het er weinig zijn: dan nog gaan we er iets moois van maken.” Het is de bedoeling dat Zutphen Pride voortaan jaarlijks wordt gehouden. 

De organisatoren hebben verschillende instanties aangeschreven met de vraag of ze erbij wilden zijn. Tot de deelnemers behoort in elk geval een afvaardiging van GGNet (psychische zorg) uit Warnsveld, zowel personeel als cliënten. “Je herkent ons aan de grote roze GGNet-vlag”, laten ze via social media weten. En: “GGNet staat voor een veelkleurige en inclusieve samenleving.”

Dat klinkt de organisatoren als muziek in de oren. Al hebben ze voorlopig praktische zaken aan het hoofd. Zoals: de weersverwachting. “Het wordt warm. Water en zonnebrand meenemen”, adviseert Vogelaar. 

De Pride Walk begint om 16.00 uur. Vanaf 17.00 uur is er een informatief/feestelijk programma in Dat Bolwerck.

Vragen over de enquête: mail naar r.binkhorst@zutphen.nl. De uitkomsten worden in september bekendgemaakt.