De dekplaat met tekst en afbeeldingen werd fors bekrast
De dekplaat met tekst en afbeeldingen werd fors bekrast Foto PR

Beloning voor gouden tip

Maatschappij Terborg

TERBORG - Burgemeester Otwin van Dijk verwoordde zijn verontwaardiging op X en noemde het “Afschuwelijk. Wie doet nou zoiets?” De bewuste vernieling van de struikeldrempel aan de Silvoldseweg in Terborg in de nacht van 10 op 11 juni leidde tot collectieve verontwaardiging onder de bevolking. De dekplaat met tekst en afbeeldingen werd fors bekrast. De struikeldrempel is op 22 maart onthuld op de plek in Terborg waar vroeger een synagoge stond. De plaquette herinnert aan het joodse leven in Terborg en aan de vele Terborgse joden, die door de nazi’s zijn vermoord.

De stichting Struikelstenen Gemeente Oude IJsselstreek deed aangifte maar een dader is nog niet aangehouden. Dit heeft geleid tot een opmerkelijk initiatief van de heer en mevrouw Pennings. Voor de tip, die het onderzoek verder helpt wordt door hen een bedrag van 1.000 euro uitgeloofd en voor informatie, die tot aanhouding van de dader(s) leidt 1.500 euro. Gerrit Pennings, die al tientallen jaren in de omgeving van München woont, is na de oorlog geboren aan de Lichtenberg in Silvolde en niet van joodse afkomst. Wel interesseerde hij zich van jongs af bovenmatig voor het joodse volk, de historie en de lotgevallen. Hij noemt het diep treurig dat er geen respect kan worden opgebracht voor een gedenkplaat, die herinnert aan een inktzwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Hij noemt het exemplarisch voor het groeiende antisemitisme, de hedendaagse intolerantie en vernielzucht.

De stichting heeft een nieuwe dekplaat van de struikeldrempel laten maken, die binnenkort wordt geplaatst om het vernielde object te vervangen. Ook worden er maatregelen, zoals cameratoezicht, genomen om vernielingen in de toekomst te voorkomen. Wie de gouden tip heeft, kan contact opnemen met de politie via 0900-8844. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant