Grote schoonmaak in en om De Rank. Foto: Ingrid Leferink

Grote schoonmaak in en om De Rank. Foto: Ingrid Leferink

Groenlose Oekraïners kunnen langer blijven

Maatschappij Groenlo

GROENLO - De Oekraïense vluchtelingen die in de voormalige zusterflat De Rank in Groenlo wonen, kunnen daar voorlopig blijven. De gemeente wil de opvang daar verlengen tot 1 april 2025. Dat geldt ook voor de Oekraïense ontheemden die bij Marveld gehuisvest zijn. 

Door Kyra Broshuis

“Door de blijvende toestroom van Oekraïense vluchtelingen wordt de vraag vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid steeds luider om landelijk meer opvangplekken te realiseren voor deze groep”, vertelt burgemeester Bronsvoort. “We hebben als gemeente Oost Gelre de taakstelling om voor 179 Oekraïense ontheemden een opvangplek te realiseren. We zijn blij dat we de opvang bij De Rank kunnen verlengen. In eerste instantie zou de opvang daar tot 1 oktober 2024 zijn, maar aangezien men nog niet gestart is met de sloop en nieuwbouw van De Molenberg, kunnen de mensen daar tot april volgend jaar blijven. Met Marveld hebben we de afspraak gemaakt dat de opvang in de 10 chalets daar, ook tot april volgend jaar verlengd wordt.” In twee woningen aan de Parallelweg in Groenlo worden nog eens 10 opvangplekken gerealiseerd voor vluchtelingen uit Oekraïne. 

400 migranten
Door de verlenging en de nieuwe opvangplek kan de huidige groep Oekraïners opgevangen blijven in de gemeente. “Er is een werkgroep in het leven geroepen om voor ongeveer 400 migranten permanente huisvesting te realiseren binnen onze gemeentegrenzen. Naast asielzoekers, statushouders en AMV’ers vallen ook Oekraïense vluchtelingen onder deze groep. Door het verblijf van de Oekraïense vluchtelingen op de huidige locaties te verlengen tot 1 april 2025, en voor die tijd een permanente locatie te realiseren, kan de huidige groep Oekraïense vluchtelingen opgevangen blijven in onze gemeente”, vertelt de burgemeester.

Grote schoonmaak
De bewoners van De Rank zijn blij met de verlenging, vertelt coördinator Ingrid Leferink. “Nu de gemeente voornemens is de opvang met een jaar te verlengen, houden we vandaag (zaterdag, red.) een grote schoonmaakactie met de bewoners. We zijn om 09.00 uur begonnen en gaan door tot 11.30 uur. Daarna gaan we samen genieten van een typisch Oekraïense lunch.” Er wordt volop gewerkt in en om De Rank. De ramen worden gezeemd, de tuin wordt lenteklaar gemaakt en overal wordt gepoetst. Mensen lopen met emmers en vuilniszakken en buiten wordt een groot deel van de fietsen verplaatst. “Zo houden de medewerkers van De Molenberg voldoende ruimte om hun fietsen neer te zetten. Veel van onze Oekraïners hebben een fiets om naar hun werk te gaan. Ze werken onder andere bij Marveld en Vion maar ook bij een kozijnenfabriek in Doetinchem, bij Sevink Mölle in Winterswijk en bij Lesli in Lichtenvoorde. Ook werkt er iemand als tandartsassistent.”

Aangrijpend
Leferink is blij met de fijne groep mensen. “Het gaat heel goed, de meesten spreken inmiddels goed Nederlands. Er wordt ook heel veel gebruik gemaakt van de inzet van de taalvrijwilligers hier.” De verhalen zijn en blijven verdrietig, legt Leferink uit: “Overal in Nederland worden de Oekraïense vluchtelingen ondergebracht en het is inmiddels heel gewoon geworden, maar iedereen heeft een persoonlijk verhaal. Sommigen vertellen graag en anderen zijn wat stiller, maar de verhalen die ze hebben zijn stuk voor stuk aangrijpend. Alles achter je moeten laten, is onbeschrijflijk moeilijk. Het is dan zo fijn om te zien dat deze mensen in Groenlo goed worden opgevangen. “Ze vinden het doorgaans heel prettig hier, vooral de gezinnen.” Dan is het tijd voor de lunch met onder andere soep en syrniki; pannenkoekjes met kwark en rozijnen. Vers bereid door hobbykok Julia Chekalenko. Zij maakt ook de meest fantastische taarten op bestelling. “Daar hoop ik mijn werk van te kunnen maken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant