Henk en Pauline te Kronnie en Nancy Heijink (rechts) zetten zich in voor een Leefbaar Corle. Foto Han van de Laar
Henk en Pauline te Kronnie en Nancy Heijink (rechts) zetten zich in voor een Leefbaar Corle. Foto Han van de Laar

Groot draagvlak voor ontmoetingsplek in Corle

Maatschappij

‘Boerderij Te Peele is een mooie locatie met veel mogelijkheden’

Door Han van de Laar

CORLE - Met het wegvallen van de zaalruimte in het voormalige café-restaurant De Woord in Corle leeft er een grote wens onder de bewoners om weer te kunnen beschikken over een eigen ontmoetingsruimte. Boerderij Te Peele lijkt daarvoor een geschikte locatie met veel mogelijkheden.

Enthousiast
Op de informatieavond afgelopen 22 april hingen de belangstellenden er bij wijze van spreken met de benen uit. De bewoners van Corle waren opgeroepen om mee te denken over een mogelijke invulling en hergebruik van de beschikbare ruimtes bij en in boerderij Te Peele. Daar werd door de aanwezigen enthousiast gehoor aan gegeven en er werden veel mogelijkheden geopperd. De werkgroep, die bestaat uit leden van Corles Belang, leden van Vereniging Volksfeest Corle, bewoners en ondernemers gaan met de input van de infoavond verder met het invullen van de mogelijkheden en het indienen van een plan bij Provincie en Gemeente. Namens de werkgroep geven Nancy Heijink, Henk en Pauline te Kronnie een toelichting op de plannen tot nu toe.

Goed plan
Nancy: “De boerderij staat al vanaf 2017 leeg en kent geen permanente bewoning meer. Wel tijdelijk in de vorm van anti-kraak. De afgelopen twee tot drie jaar is een werkgroep bezig om te kijken wat voor mogelijkheden er zijn. Dat was dus tevens nodig, omdat de zaalruimte van De Woord was komen te vervallen. Toen zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. Te Peele is destijds door de Provincie aangekocht, maar deze is nu voornemens dit pand weer te verkopen.” Henk: “In de contacten die we met de Provincie hebben, werd ons de mogelijkheid geboden om met een goed plan te komen. Het gaat dan om een mix van bewoning, ontmoeting en kleinschalige bedrijvigheid. Tijdens de infoavond kon men op gele post-its suggesties schrijven. Iedereen ging daar enthousiast mee aan de slag.” Pauline vult aan: “De hoofdthema’s waren wonen, kleinschalige bedrijvigheid, zorg, cultuur en recreatie. Op alle onderdelen werd goed gescoord op deze brainstormavond. Bij zorg kun je denken aan dagbesteding, bij wonen aan betaalbare woningen voor senioren en jongeren, bij recreatie aan een terras met een speeltuintje. Verder werden onder meer een moestuin genoemd, een streekwinkeltje, expositieruimte en rondleidingen door natuurmonumenten. Ook een veenmuseum werd geopperd. De boerderij grenst namelijk aan het Korenburgerveen.”

Verenigingsleven
Ook de gemeente Winterswijk is door de werkgroep benaderd. Met deze drie partijen: Provincie Gemeente en Leefbaar Corle hoopt men op de ontwikkeling van een goed en financieel haalbaar plan. Er is al contact gezocht met zowel de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland als met de Leefbaarheidsalliantie voor verdere ondersteuning. Bijkomend doel is ook verpaupering van de boerderij tegen te gaan. Nancy: “Dit heeft vast ook weer een aanzuigende werking op het Corlese verenigingsleven met activiteiten die zowel overdag als in de avonden kunnen plaatsvinden.”
Tip of suggesties: leefbaarcorle@corle.eu of 0612294621.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant