Jos Taken en Anne-Marie Wassink bij het oorlogsmonument. Foto: Henri Walterbos

Jos Taken en Anne-Marie Wassink bij het oorlogsmonument. Foto: Henri Walterbos

‘We hopen de bezoekers bewust te maken van de betekenis van vrijheid’

Maatschappij

‘Lichten-voor-de-vrijheid-tour’: vrijheid vieren, beleven en voelen

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - De Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde slaagt er ieder jaar weer in om zowel dodenherdenking als Bevrijdingsdag een speciaal tintje te geven. Ook dit jaar. Wordt er hard gewerkt aan de invulling van 4 mei, een dag later, 5 mei Bevrijdingsdag pakt de stichting groots uit met de Lichten-voor-de-vrijheid-tour. “De vrijheid staat ook anno 2024 nog steeds onder druk. We vieren op Bevrijdingsdag niet alleen dat we 79 jaar geleden werden bevrijd van de bezetter, maar staan er ook bij stil dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. En dat in de breedste zin van het woord. Dat gaan we uitgebreid uitdragen op 5 mei. Aangezien Bevrijdingsdag dit jaar op een zondag valt biedt dit ruimte om aanvullende activiteiten te ontwikkelen. Het is dan Open Zondag in Lichtenvoorde met alle winkels open, maar we gaan het thema ‘vrijheid’ uitgebreid belichten, vormgeven en uitdragen in de anderhalve kilometer Lichten-voor-de-vrijheid-tour, door het centrum van Lichtenvoorde. We hopen de bezoekers bewust te maken van de betekenis van vrijheid, in vergelijking met de oorlogsjaren in Nederland en met de huidige situatie in vele landen om ons heen. Ook thema’s die in ons eigen land helaas nog steeds actueel zijn, zoals jodenhaat en het niet altijd kunnen en durven zijn wie je wilt zijn, zoals in geval met homoseksualiteit, wat ook aan bod komt in een monoloog van Jesse Beerten. Vrijheid kun je niet zien of vastpakken, maar toch is vrijheid het grootste goed dat we samen hebben,” aldus Walter Leemreize, voorzitter van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde over de Lichten-voor-de-vrijheid-tour.

Bevrijdingsvuur
5 mei start met de ontvangst van de hardlopers die het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen ’s nachts naar Lichtenvoorde overbrengen, alwaar het Bevrijdingsvuur vuur ook ontstoken zal worden. Aansluitend vindt op de markt, met medewerking van de horeca, een bevrijdingsontbijt plaats Blaaskapel De Schoapenscheerders zal voor de sfeerverhogende muzikale omlijsting zorgdragen. Aansluitend de ‘Lichten-voor-de-vrijheid tour’, waarbij op en rond de Markt diverse culturele activiteiten worden aangeboden. Op een dertigtal plekken zullen activiteiten plaatsvinden, bezienswaardigheden te bekijken zijn. Het zullen zowel beladen invullingen zijn met eenakters, geschreven door Theo Soontiëns, beelden en plaatjes, maar evenzo luchtigheid in de vorm van theater, muziek en actie.

In de tour ook aandacht voor de pilotenlijn die Lichtenvoorde de titel ‘Klein Engeland’ opleverde. Ook voor gezinnen met kinderen is de Lichten-voor-de-vrijheid-route een belevenis; voorlezen, danstheater, een ervaringsparcours, in de trant Kamp Van Koningsbrugge, etc. In de route ook exposities, muziekbands, blaasensembles, strijkensemble, koren, een belevingsruimte en kunstuitingen.

Optimale beleving
“Het is een mix van verstilling en muziek en theater, en gratis toegankelijk. Verstilling zorgt ervoor dat iets binnenkomt, muziek geeft uiting aan het feit dat 5 mei ook een feestdag is. We vieren immers de vrijheid.” Het programma zal zich zowel in de buitenlucht als binnen afspelen in onder meer de Bibliotheek, Het Hof, het portaal van de Bonifatiuskerk, de Johanneskerk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant