De kampeerplekken op naturistenterrein De Scharf zijn heel ruim. Foto: Saskia Vlieger

De kampeerplekken op naturistenterrein De Scharf zijn heel ruim. Foto: Saskia Vlieger

Kom kennismaken met naaktrecreatie op naturistenterrein De Scharf in Varssel

Natuur

VARSSEL - Bijna 2,5 miljoen Nederlanders recreëren geregeld in hun blootje. Hieruit valt op te maken dat ook de Achterhoek veel naturisten telt. Zij zijn op zondag 11 juni allemaal van harte welkom tijdens de open dag op naturistenterrein De Scharf in Varssel. Dit geldt nadrukkelijk ook voor (nog) niet-naturisten die nieuwsgierig zijn of naaktrecreatie op een afgeschermde camping iets voor hen is.

Door Rudi Hofman

“We hopen door de open dag met name jonge gezinnen binnen te halen als nieuwe leden, want we dreigen een beetje een bejaardenclub te worden”, zegt Saskia Vlieger lachend. De Deventerse is secretaris van het Nederlands verbond van naturisten Zon en Leven afdeling De Scharf. Deze telt ongeveer 350 leden en is de trotse eigenaar van het gelijknamige, 6,5 hectare grote naturistenterrein in Varssel.

De Scharf beschikt over 46 ruime kampeerplekken. Gasten kunnen gebruikmaken van een breed scala aan voorzieningen waaronder een zwembad met zonneweide, toiletgebouwen, een jeu de boulesbaan, een speelterrein en een sauna. Een volleybalveld gaat er binnenkort komen. “Een plek is bij ons zeker vijftien bij vijftien meter. We zitten elkaar hier zeker niet op de lip. Dat is op een commerciële camping vaak wel anders”, zegt de uit Meddo afkomstige penningmeester Piet Hendriks. 

Een plek reserveren, is alleen voorbehouden aan verenigingsleden en naturisten die zijn aangesloten bij NFN Open & Bloot, de belangenorganisatie voor naaktrecreatie in Nederland. Zon en Leven telt negen afdelingen (met in totaal zo’n 3.000 leden) die samen over acht eigen naturistenterreinen beschikken. De Scharf is de enige naturistencamping in de Achterhoek.

Heel gewoon
Vlieger en Hendriks zijn al vele jaren lid van de Zon en Leven-afdeling. “Ik heb mijn vrouw op De Scharf leren kennen. Grappig was dat ik haar pas na drie weken voor het eerst met de kleren aan zag”, zegt Hendriks. Volgens Vlieger is het op een naturistenterrein helemaal niet belangrijk of iemand jong of oud, mooi, lelijk of sexy is. “Voor ons is het heel gewoon om elkaar naakt te zien.”

De secretaris geeft aan dat Zon en Leven behalve een naturistenvereniging ook een ideologische vereniging is. Het draait hierbij om respectvol en met zorg omgaan met de natuur. Vandaar dat bijvoorbeeld chloorgebruik verboden is. Op het dak van het gemeenschappelijke gebouw liggen 96 zonnepanelen.

Huisdieren zijn welkom op De Scharf, zij het dat er maximaal drie honden tegelijk op het terrein mogen zijn. De kampeerplekken voor gasten met honden zijn bewust nabij de entree gesitueerd, zodat de dieren niet steeds het hele terrein over hoeven lopen.

Afsluitbare poort
Voor het onderhouden van het naturistenterrein zijn de leden van de vereniging samen verantwoordelijk. Elke keer handelt een ander gastpaar de reserveringen af en past het op dat alles netjes en ordelijk verloopt. De Scharf heeft een afsluitbare poort. Van ongewenst bezoek is tot op heden nooit sprake geweest. “Het is wel gebeurd dat we een keer waren vergeten de poort dicht te doen en toen zijn er een paar fietsers die de verkeerde afslag hadden genomen bij ons beland. Dat was hilarisch”, zegt Piet Hendriks. 

Naturistenterrein De Scharf ligt aan de Zelledijk 1 in Varssel. De open dag op zondag 11 juni duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Bezoekers mogen zelf bepalen of zij gekleed of naakt het terrein willen verkennen. Voor kinderen is er een pannenkoek of een ijsje.


www.zonenleven.nl

PR-foto: Paul Flemming.