Vitelco. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Vitelco. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Buurt staakt juridisch verzet tegen Vitelco in Lichtenvoorde

Politiek Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - De verenigde buurtbewoners van Vitelco in Lichtenvoorde stoppen met hun juridische strijd tegen de leerlooierij. De gemeente Oost Gelre heeft eerder een vergunning afgegeven aan Vitelco maar de buurt ging in hoger beroep. Dat hebben zij nu ingetrokken, zo laat één van de buurtbewoners weten. “Het werd onbetaalbaar voor ons.”

Door Kyra Broshuis

Hiermee wordt de vergunning die de gemeente heeft afgegeven definitief, zo zegt wethouder Bart Poskamp. “We hebben inderdaad een schrijven ontvangen van de advocaat van de buurtbewoners dat het hoger beroep is ingetrokken. Zodra ik ook bevestiging heb van de Raad van State is de vergunning onherroepelijk en gaan de termijn lopen waarin de maatregelen vanuit Vitelco getroffen moeten worden. Vitelco moet nog aan een aantal eisen voldoen om onder andere geuroverlast tegen te gaan. Zo moet het bedrijf een 30 meter hoge schoorsteen plaatsen voor de uitstoot van geurstoffen en dient het laden en lossen van de verse huiden en restafval onder overdruk plaatsvinden. De vergunning stelt ook eisen aan de opslag van gevaarlijke stoffen op het terrein. 

Met het definitief worden van de vergunning komt er voorlopig een einde aan de jarenlange strijd van de buurt tegen de leerlooierij. De buurt zag Vitelco het liefst vertrekken uit de kom van Lichtenvoorde. De gemeente Oost Gelre heeft die wens onderzocht maar het bleek financieel niet mogelijk. Vitelco wil absoluut niet verhuizen, zeker niet nu er weer geïnvesteerd gaat worden in het bedrijf. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant