Schiphol wil een aanvliegroute over Groenlo realiseren. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Schiphol wil een aanvliegroute over Groenlo realiseren. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Vrees voor overlast vliegroutes over Groenlo

Politiek Groenlo

OOST GELRE - Nadat eerder al het nieuws naar buiten kwam dat de Achterhoek in beeld is als laagvlieggebied voor Defensie, blijkt nu dat ook Schiphol een aanvliegroute wil over Groenlo. Op het eerste plan heeft de gemeente Oost Gelre al een zienswijze ingediend. Paul Wallerbos van OLW stelt vragen over de plannen van Schiphol. 

Door Kyra Broshuis

“Schiphol heeft momenteel 3 aanvliegroutes die ter plekke voor flinke geluidsoverlast zorgen. In 2022 werd bekend dat er plannen zijn voor een vierde aanvliegroute van Schiphol, genaamd ZUDOS, die over Gelderland moet gaan. Vorige week dinsdag onthulde RTL Nieuws dat er al in 2021 ‘in het diepste geheim’ werd geoefend met ZUDOS .Uit Kamerstukken blijkt dat het gaat om 42.000 extra vliegbewegingen per jaar, zo’n 120 per dag, die onder andere via Winterswijk/ Groenlo over de Achterhoek vliegen”, vertelt Wallerbos. OLW maakt zich zorgen om de gevolgen van de mogelijke vliegroute dwars over de gemeente voor de inwoners en de natuur. De partij acht het niet wenselijk dat Oost Gelre een extra aanvliegroute voor Schiphol faciliteert. OLW wil weten of het college al op de hoogte was van deze informatie en of wat het standpunt is. Wallerbos noemt nog dat de wethouder in Winterswijk vindt dat er meer aandacht besteed moet worden aan dit onderwerp. 

Wachten op nieuw kabinet
Het wachten is eigenlijk op het nieuwe kabinet, zo legt wethouder Bart Porskamp uit. Hij vertelt dat de gemeente niet op de hoogte was van de mogelijke nieuwe aanvliegroute. “En ook niet van de geheime oefeningen. Wij delen de zorg, maar we beschikken niet over alle informatie en kunnen dus nog geen standpunt innemen.” Omdat de gemeente niet op de hoogte was, kon er ook nog geen lobby worden gevoerd. Porskamp zegt dat de minister het onderwerp controversieel heeft verklaard. Onderwerpen die politiek gevoelig liggen, kunnen in de periode dat een kabinet demissionair is controversieel worden verklaard. Dat betekent dat ze niet op de Kameragenda komen totdat er een nieuw kabinet is aangetreden. Met een dergelijke verklaring kan voorkomen worden dat het aftredende kabinet nog snel voor de verkiezingen omstreden zaken regelt. 

“We moeten dus wachten op een nieuw kabinet. Dat moet dan bepalen of het luchtruim herzien moet worden. We kunnen pas meer zeggen als het nieuwe kabinet er zit en als we kunnen beschikken over alle informatie.” De wethouder zegt wel toe dat er in dat geval samen met de Achterhoek opgetrokken zal worden. Ook zegt hij dat hij bij de raad terug zal komen als er meer duidelijkheid is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant