Detail van 'Perfect Wave' door corsogroep Kwintet. Foto: René te Dorsthorst/archief Achterhoek Nieuws

Detail van 'Perfect Wave' door corsogroep Kwintet. Foto: René te Dorsthorst/archief Achterhoek Nieuws

Grondwal bij corsobouwlocatie komt er ondanks negatief advies ODA

Politiek Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Er komt een grondwal tegen geluidsoverlast bij de corsolocatie aan de Boschlaan in Lichtenvoorde. De gemeente Oost Gelre gaat hiermee in tegen het advies van de ODA, de Omgevingsdienst Achterhoek die de gemeente adviseert op het gebied van onder andere bodem, licht en geluid. 

Door Kyra Broshuis

“Zo’n corsobouwlocatie heeft natuurlijk impact op het gebied en we hebben als gemeente goed samengewerkt met de buurt met betrekking tot het ontwerp van de locatie. De buurt heeft een nadrukkelijke wens om zo weinig mogelijk overlast te hebben. We hebben daarom de wens voor een grondwal gehonoreerd”, legt wethouder Bart Porskamp uit. Hij bevestigt dat de ODA het nut van de wal niet inziet. “Daardoor is er een discussie ontstaan. Om een grondwal te mogen aanleggen, moet er aan meerdere voorwaarden worden voldaan. Een belangrijke voorwaarde is dat er sprake moet zijn van een ‘functionele toepassing’ van de grond. De ODA vindt het niet functioneel. Uit rechtspraak blijkt dat het begrip functionele toepassing van grond een ruim begrip is. In dit geval heeft de wal twee functies: geluidsreflectie en het afschermen van de gebouwen. Het standpunt van de ODA is dat het oprichten van een aarden wal rondom het corsoterrein geen nuttige toepassing is. Daarmee is deze toepassing wat betreft de ODA niet toegestaan. Er zou geen sprake zijn van door de mens waarneembare geluidsreductie. De dimensies van de gebouwen en de wal zijn zodanig dat met het oprichten van een wal er nog steeds zicht is op de bedrijfshallen. Aanvullende argumenten voor licht en zicht leveren geen ander inzicht op.”

Afschermende functie 
De gemeente Oost Gelre ziet het anders: de geluidsreductie op omliggende woningen is weliswaar beperkt (gemiddeld 1 dB lager), maar er is wel reductie. Daarnaast is er ook geluidsreductie in de directe omgeving van de hallen. Voor wandelaars, bewoners die in de tuin zitten, en dieren in de directe omgeving van de corsolocatie gelden weliswaar geen geluidsnormen, maar dit is niet relevant. Geluidsreductie op de directe omgeving is ook een functionele toepassing van grond. Voor wat betreft de esthetische functie geldt dat de gebouwen niet volledig onzichtbaar te maken zijn door de wal (de wal is lager dan de hallen), maar een groot deel van de gebouwen en het terrein om de gebouwen wordt afgeschermd. Dit zou deels ook door begroeiing kunnen, maar in de wintermaanden wordt het zicht door bladverlies groter. De wal zorgt daarnaast voor een reductie van lichthinder. Zeker in de weken voor het Bloemencorso wordt vaak nog lang doorgewerkt en dan heeft de wal een afschermende functie.

“Wij zijn als college het bevoegd gezag en we hakken de knoop door: de wal komt er”, besluit Porskamp. De gemeenteraad heeft eind 2020 ingestemd met de locatie van de corsobouw bij de waterzuivering aan de Boschlaan. Daarmee komt er een oplossing voor zeven corsogroepen die geen geschikte bouwplek hebben. De gemeente stelt een lening van 270.000 euro beschikbaar aan de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde voor de bouw van de corsohallen. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant