Afbeelding

Bezwaar maken als verdienmodel?

Wonen Borculo Eibergen Neede Ruurlo

BORCULO/BERKELLAND - Veel huishoudens hebben moeite de touwtjes aan elkaar te knopen. De inflatie is hoog en de energiekosten nemen een flinke hap uit het budget van huishoudens. Dan is het schrikken als de WOZ-waarde van je woning in Berkelland flink blijkt zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Door Rob Stevens

De WOZ-waarde wordt door gemeenten, waterschappen en de belastingdienst gebruikt voor de heffing van verschillende belastingen. Hoe lager de WOZ-waarde des te lager de te betalen belasting. In Berkelland was er over de periode 2021 en 2022 sprake van een gemiddelde stijging van deze waarde van 23 procent.
Huiseigenaren kunnen in beroep gaan tegen de waardebepaling. In toenemende mate doen zij dat niet zelf, maar geven dat in handen van bureaus. Die willen dat maar al te graag omdat ze daarvoor proceskosten bij gemeenten kunnen indienen. Inwoners worden dan ook via allerlei kanalen door zogenoemde ‘NoCure-NoPay-bureaus’ opgeroepen om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking.
Gemeenten zijn daar niet blij mee. Het zijn kosten die, zo zegt de gemeentelijke woordvoerder van Berkelland: “Uiteindelijk toch weer op het bordje van de burger terechtkomen.” In een artikel in de Volkskrant van 7 maart spreken gemeenten over ‘bezwaar maken als verdienmodel’. Een bureau verdient gemiddeld 600 euro per geslaagd bezwaar. In 2015 wordt 17 procent van alle bezwaren ingediend door een bureau. In 2022 is dat opgelopen naar 51 procent. Het blijkt dat 40 procent van de ingediende bezwaren succesvol is. De reactie van de bureaus in het artikel is dat ‘veel WOZ-waarderingen niet deugen’.
Berkelland merkt ook een toename van het aantal bezwaren dat wordt gemaakt. De gemeentelijk woordvoerder vertelt dat: “Inwoners schrikken van de prijsstijging en daarom vragen om uitleg.” Bezwaren worden voor de gemeente behandeld door GBTwente. Een taxateur bekijkt daar alle bezwaarredenen en beoordeelt of daar genoeg rekening mee is gehouden in de waardebepaling. Is dat niet zo? Dan wordt de waarde aangepast.
Berkelland is van mening dat bezwaren het beste rechtstreeks kunnen worden ingediend bij GBT. Om zo de kosten, en indirect dus ook het belastingtarief, zo laag mogelijk te houden. In 2022 kwamen in Berkelland rechtstreeks van inwoners acht procent minder bezwaren binnen, in vergelijking met 2021. Via bureaus steeg dat met een kwart ten opzichte van 2021. Aan proceskosten is in Berkelland vorig jaar 104.000 euro uitgekeerd. Het jaar ervoor in 2021 88.500 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant