V.l.n.r. de heren Stapelkamp, Hoven, Zwicker, Kerkhoff, Nagel-Fellerhoff  en Diersen. Foto: Frank Vinkenvleugel
V.l.n.r. de heren Stapelkamp, Hoven, Zwicker, Kerkhoff, Nagel-Fellerhoff en Diersen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Indrukwekkende toespraken bij opening van foto-expositie in Bültenhaus

Wonen Dinxperlo

SUDERWICK/DINXPERLO - Een volle Taverne, internationaal gezelschap en een gedenkwaardige datum, dat waren de ingrediënten voor een geslaagde opening van de nieuwe permanente foto-expositie over de geschiedenis van de Heelweg. Organisator was het Heimatverein Suderwick, en Joop van Reeken van het GrenzBlickAtelier tekende voor de artistieke uitvoering van de mooie fotocollage’s, mede mogelijk gemaakt door LEADER.

Door Iris Jansen

Gastheer Johannes Hoven, voorzitter van het Heimatverein, heette burgemeester Stapelkamp (Aalten), burgemeester Kerkhoff (Bocholt), landraad Kai Zwicker (Kreis Borken) en directeur Nagel-Fellerhoff, van het Evangelisches Johanneswerk waar het Bültenhaus onder valt, van harte welkom. In aanwezigheid van de bestuursleden van BI Dinxperwick, het Grensland Museum, GrenzBlickAtelier en diverse gasten, nodigde Hoven bovengenoemde heren uit tot het nemen van het woord.

Annexatie
Stapelkamp: “Vandaag, 23 april, is een bijzondere dag. Een dag, niet om te vieren maar om samen te herdenken. Vandaag, 75 jaar geleden, was het begin van de annexatie die als schadevergoeding moest dienen na de geleden oorlogsschade en nazi-terreur die Nederland had ondergaan. Een deel van Suderwick dat ineens van nationaliteit veranderde en waar de bewoners zich moesten voegen naar Nederlands bestuur en naar de Nederlandse wetgeving. Het was een ingewikkelde geschiedenis, die toch een geruime tijd duurde en voor veel spanning zorgde na de Tweede Wereldoorlog. En kijk waar we nu staan, we kunnen dankbaar zijn voor de goede samenwerking en verbondenheid die we vandaag de dag met elkaar als goede buren beleven. Laten we het vooral zo houden, want wanneer je naar alle problemen in de wereld kijkt, besef je des te meer hoe belangrijk het is om samen op te gaan.”

Buren
Kerkhoff sloot zich gaarne aan bij de woorden van zijn Nederlandse collega. “De geschiedenis van de Heelweg fungeerde als grens min of meer als dwangmiddel, want het scheidde niet alleen twee staten van elkaar maar ook twee buren. Wanneer je terugkijkt op de oorlogsjaren denk ik dan, wat hebben we onze buren aangedaan? Maar we mogen ook dankbaar zijn dat we nu open en vriendschappelijk met elkaar omgaan. Ik ben erg dankbaar, dat dit ondanks de oorlogsjaren mogelijk is. De grens is een culturele schat; het samenleven van twee nationaliteiten schept ook nieuwe mogelijkheden. Je kijkt vaak naar wat de buren beter doen, zo kun je van elkaar leren. En dat zeg ik niet alleen als burgemeester, maar ook de inwoners van Bocholt gaven onlangs aan in een enquête dat onder andere het wonen aan de Nederlandse grens iets extra’s had. En inderdaad kunnen we dat iedere dag met elkaar beleven.”

Wanneer je terugkijkt op de oorlogsjaren denk ik dan, wat hebben we onze buren aangedaan? Maar we mogen ook dankbaar zijn dat we nu open en vriendschappelijk met elkaar omgaan.


Volgens Nagel-Fellerhoff was de Taverne als locatie een prachtige plek en beeldend voor hoe wij als buren met elkaar verbonden zijn.
Voor landraad Kai Zwicker, geboren en getogen in Gronau aan de grens met Enschede, is het leven op de grens geen onbekend fenomeen. “Ik ben aan de grens opgevoed, maar ik moet wel bekennen dat déze grens wel iets bijzonders is. Er is hier zoveel gebeurd waarbij er van de mensen aan beide zijden van de grens veel gevraagd is. Gelukkig is de spanning er vandaag de dag wel af en de wonden helen maar laten we niet vergeten dat samenleven niet vanzelfsprekend is. De vrede is op dit moment breekbaar maar het blijft onze verantwoording om onze vriendschap te beschermen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant