Afbeelding

Nieuwe film over Dinxperlo en Suderwick is hit op YouTube

Wonen Dinxperlo

DINXPERLO/SUDERWICK - Matthias Schwarzer (Hannover, 1987), is een bekende video-journalist en redacteur in Duitsland. Op zijn YouTube-kanaal plaats hij zijn interessante producties over bijzondere grensplaatsen, steden en gebouwen in en buiten Duitsland. Onlangs liet hij zijn oog vallen op de grens tussen Dinxperlo en Suderwick. Na een paar uur was de film ‘Das Dorf, das in zwei Ländern liegt’ al een grote hit en voorzien van veel positieve kommentaren.

Door Iris Jansen

“Een ongewoon dorp, of zijn het twee dorpen samengevat in de in-officiële naam Dinxperwick? De grens loopt direct langs de straat, waar aan de ene kant de huizen Nederlands zijn en aan de andere kant Duits. Hoe zit dat precies?”
Schwarzer gaat op onderzoek uit, begeleid door Johannes Hoven uit Suderwick en voorzitter van het Heimatverein Suderwick én Freek Diersen uit Dinxperlo.
Met een 28 minuten durende film brengt hij beide dorpen mooi in beeld. Hoven en Diersen laten Schwarzer de plekjes zien die het vermelden waard zijn. De oude foto’s van vroegere tijden die in de film gebruikt zijn, geven een interessante terugblik op het roerige leven langs de grens.
Hoven: ”Niet alleen de zichtbare grens komt ter sprake, ook het samenleven van bijzondere buren is een belangrijk thema. Met het openen van de grenzen kwamen ook op bestuurlijk en politiek gebied belangrijke initiatieven, zoals de gezamenlijke politie en ambulance en aansluitend de samenwerking van de brandweer; dat is niet overal langs de grens vanzelfsprekend. In een persoonlijk gesprek vertellen wij beiden hoe ons leven vroeger aan de grens verliep en wat er voor ons veranderde met het weghalen van de slagbomen.”
Ook Verena Winter en Joop van Reeken worden door Schwarzer bevraagd naar hun bevindingen als internationale inwoners van Suderwick. Verena komt oorspronkelijk uit Wenen en Joop van Reeken uit Den Haag en zien hun wonen en werken op de grens als spannend. Winter: “Voor mij is het hier ‘Europa pur’, hier heb je echt het gevoel om in Europa te wonen. Elke dag brengt een spannende afwisseling van beide landen met zich mee en een samenleven met beide nationaliteiten heeft ook zijn charme.”
De film ‘Das Dorf, das in zwei Ländern liegt’ is te zien op het YouTube-kanaal van Matthias Schwarzer en op de website van het Heimat Verein.


www.heimatvereinsuderwick.de

Matthias Schwarzer. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant