Marcel Everts. Foto: Frank Mossink
Marcel Everts. Foto: Frank Mossink

De mooiste gezichten van Zutphen

Algemeen Zutphen

In Zutphen begon fotograaf Frank Mossink ruim twee jaar geleden met het portretteren van opvallende stadsgenoten. Zijn fascinatie voor portretten deelde hij op social media, waar het snel aansloeg bij een breed publiek. Eind 2023 vierde Mossink zijn 100e portret, en vanaf dit jaar is de wekelijkse serie te bewonderen in Contact Zutphen-Warnsveld.

Door Frank Mossink

Het Mooiste Gezicht van Zutphen deze week is mijn buurman, een voormalige collega en tevens een persoon met wie ik de passie voor beeld, natuur en muziek deel. Geboren in 1972 in Zutphen, is hij er nooit weggegaan. Hij groeide op in de Zuidwijken en beschrijft zijn jeugd daar als geweldig. Als kind was hij vaak buiten te vinden, spelend in de bossen of op straat. “Na het eten gingen we gewoon naar buiten, rondhangen, en het was altijd gezellig. Daar gebeurde alles, en soms ook helemaal niets.” 

Hij volgde zijn opleiding aan de grafische school in Zwolle en werkte lange tijd in een drukkerij. Tijdens zijn militaire dienst ontdekte hij zijn interesse voor administratief werk. Bij terugkeer in de drukkerij besloot hij daarom al snel om naar ander werk uit te kijken. Zo kwam hij bij verschillende bedrijven terecht, waar hij onder andere als DTP’er en later als orderverwerker werkte. Na 16 jaar bij Sutfene (nu Sensire) te hebben gewerkt, vond hij zijn plek in het facilitaire bedrijf. 

Naast zijn werk ontwikkelde hij zich op creatief gebied. Hij genoot ervan om met Photoshop te werken, logo’s te ontwerpen en zelfs films te maken binnen zijn eigen productiebedrijf. Zijn motto is altijd geweest: doe wat je leuk vindt. Als bassist speelde hij in verschillende bands, zoals de progressieve Zutphense band Splinter, waarmee hij meerdere albums opnam. Later richtte hij met bandleden de meer commerciële band Fuse op, waarmee ze optraden voor 3FM en zelfs het voorprogramma verzorgden voor Bon Jovi, samen met Kane en DI-RECT. Vervolgens sloot hij zich aan bij de ABBA Tribute Band, waarmee hij veel optrad. Vanwege zijn jonge kinderen besloot hij uiteindelijk te stoppen met optreden.Na een tijd niks te hebben gedaan kwam Claptunes op zijn pad, omdat de bassist daarvan ziek werd en vrij snel overleed. Met Claptunes worden met name nummers van Eric Clapton gespeeld en dat doet hij nog steeds met heel veel plezier. 

Een ander project waar hij aan werkte, was Neesie, een fictief karakter waarmee hij op humoristische wijze zijn onvrede over bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen uitte. Hij produceerde drie nummers, waarvan het eerste, ‘Wattan Jonge’, in première ging op de avond dat de eerste lockdown werd aangekondigd door Rutte. Corona bracht verdeeldheid, wat de inspiratie vormde voor het nummer ‘Rasoptimist’. Het laatste nummer, ‘Doorgedraaid’, gaat over de chaos in de wereld. 

Naast zijn liefde voor muziek heeft hij een passie voor de natuur. Op zijn YouTube-kanaal, genaamd Marcel Everts Producties, deelt hij zijn serie ‘Natuurlijk op pad’, waarin hij kijkers meeneemt tijdens zijn wandelingen, de dieren die hij tegenkomt en wat hij over hen heeft geleerd. Zijn kanaal is gekoppeld aan Compaan, een tablet voor ouderen, zodat ook zij van zijn wandelingen kunnen genieten. Zijn zoektocht naar de wolf staat centraal in deze serie, waarbij hij een bijzondere vriendschap sloot met Kees, een bewoner van de Veluwe die een schat aan unieke beelden heeft. Dat leidde tot het idee om een film over Kees te maken, die binnenkort te zien zal zijn in kleine bioscopen, waaronder Luxor in Zutphen.

Zijn band met Zutphen is sterk. “Het is hier gewoon ontspannen, niet te druk, nooit files, en de mensen zijn heel relaxt. Zutphen is enorm gegroeid, vooral op het gebied van horeca. Vroeger was het misschien een beetje saai, maar dat is nu wel anders. Vooral in de zomer, als je in de zon over de markten loopt, is dit echt de mooiste stad van Nederland.”

Tot slot voegt hij eraan toe dat als mensen zijn natuurwandelingen willen blijven volgen, het enorm helpt als ze zich abonneren op zijn kanaal Marcel Everts Producties. Dit is gratis en met één druk op de knop gerealiseerd. Met meer abonnees kan hij nog meer en mooiere afleveringen maken dankzij de reclame-inkomsten.

De meeste van jullie zullen hem vast al hebben herkend, een rasechte Zutphenees die met zijn brede talenten zeker een plek verdient in deze serie: Marcel Everts.


www.fotofrank.nl

Facebook ‘Frank Mossink’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant