Broden op de wagen laden, Foto: Arno Wolsink

Broden op de wagen laden, Foto: Arno Wolsink

Traditionele Broodweging Muldersfluite

Cultuur Hengelo Zelhem

Opbrengst voor Voedselbank Zelhem

HENGELO/ZELHEM - Op Hemelvaartsdag is een eeuwenoude unieke traditie te zien. Op donderdag 18 mei worden weer roggebroden gewogen en geveild voor een goed doel. Dat gebeurt bij de Muldersfluite aan de Zelhemseweg 44 tussen Hengelo en Zelhem. Er zijn volop activiteiten vanaf 12.30 uur. Aankomst van de broodwagen is om ongeveer 13.30 uur. Daarna begint de Traditionele Historische roggebroodweging. 

Sinds 1529 mochten alleen boeren die eigenaar waren van een boerderij op de Markegronden van het Gooy, Dunsborg en op de Zellemmer-Hattemer Marke plaggen en turf steken. Ze moesten dan jaarlijks op Hemelvaartsdag een roggebrood van minstens 22 pond leveren bij de Dunsborger molen. Dit brood was bestemd voor de armen in de gemeente. Die dag bij de Muldersfluite groeide uit tot jaarlijkse feestdag van de Markegenoten (fluite is kermis). Bouwlieden op de Zelhemmer-Hattemer Marke leverden ‘s maandags na Hemelvaart hun brood aan op de Zelhemse brink.

Degene die het zwaarste brood leverde - vaak meer dan 100 pond - kreeg twee flessen wijn. Wie roggebrood van minder dan 22 pond leverde, moest zes stuivers boete betalen. Vanaf 1772 werd niet leveren bestraft met dubbele levering in het volgend jaar. Vanaf 1807 moesten de Markenrichters het brood verdelen onder de armen van diaconie Hengelo en Zelhem. Zo was 3/4 deel voor de protestanten en 1/4 deel voor de katholieken in Keijenborg en Hengelo.

Na ontbinding van de Marken en het aanstellen van gemeentebesturen besloten de geërfde boeren-eigenaren van de boerderijen de traditionele broodlevering bij Muldersfluite als blijvende herinnering in ere te houden. Deze erven (de oude bestaande boerderijen) blijven als cijnsplichtigen bij voortduring belast met deze leveringsplicht. Op de website www.oudzelhem.nl valt onder ‘Marken om Zelhem’ meer te lezen over de verschillende Marken rond Zelhem en Hengelo.

Traditioneel vindt de broodweging ieder jaar op Hemelvaartsdag plaats bij de Muldersfluite aan Zelhemseweg 44 tussen Hengelo en Zelhem. Dit jaar op donderdag 18 mei. Blaaskapel met boerendansers en rijtuig van de burgemeester lopen voorop. Dan volgen paard en feestelijk versierde wagen met daarop de door de cijnsplichtige boeren geleverde roggebroden. Onder toeziend oog van Goudse pijp rokende notabelen, burgemeester, veilingmeester en weger worden de grootste broden gewogen en onder de toeschouwers geveild. Daarna worden ook de andere broden verkocht voor het goede doel. De gever van het grootste brood krijgt ook nu nog die twee flessen wijn. 

Opbrengst voor goed doel
Dit jaar heeft de Diaconie Hengelo besloten dat de opbrengst van de broodverkoop naar Voedselbank Zelhem gaat. Alles wordt steeds duurder, waardoor mensen in financiële problemen komen. Zij kunnen dan moeilijker in hun levensonderhoud voorzien. Boodschappen kopen voor de eerste levensbehoefte wordt zo lastig. Voedselbank Zelhem biedt hen dan hulp aan. Daar kunnen zij via een hulpverlenende instantie voor levensmiddelen terecht.

Deze eeuwenoude vorm van gemeenschappelijke armenzorg is feitelijk een voorloper van huidige sociale voorzieningen. Dit unieke gebeuren is in Nederland alleen nog bij de Muldersfluite te zien. Iedereen is meer dan welkom om sfeer en roggebrood te proeven. 

De blaaskapel van Crescendo uit Hengelo omlijst dit evenement. Boerendansgroep Wi’j eren ’t Olde uit de Velswijk danst onder begeleiding van harmonicaspel. Naast de broodweging staan ook dit jaar veel activiteiten op het programma. Er zijn demonstraties van oude ambachten. Erfgoedmuseum Smedekinck, Oudheidkundige verenigingen Salehem (Zelhem) en De Olde Kaste (Hengelo), het toeristisch informatiepunt Zelhem doen mee. Christelijk Oratorium koor uit Zelhem verkoopt tweedehands boeken. Ook heeft imkervereniging ‘de Vooruitgang’ een stand. In de aanwezige tenten worden wafels gebakken en er is koffie en/of een drankje voor de bezoekers. Parkeergelegenheid is volop aanwezig. Toegang is gratis.

Aanvoer roggebroden. Foto: Harry Somsen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant