Ulrike ter Braak, Janny Kuiper, Marijke Melsert, Tonny van Deudekom en Herman van Rooijen. Foto: GroenLinks Bronckhorst/Renate van der Veen
Ulrike ter Braak, Janny Kuiper, Marijke Melsert, Tonny van Deudekom en Herman van Rooijen. Foto: GroenLinks Bronckhorst/Renate van der Veen

GroenRode Lintjesregen voor bijzondere vrouwen

Maatschappij

OLBURGEN – Op 16 maart hebben twee fantastische initiatieven een lintje gekregen van GroenLinks Bronckhorst. Volgens de jaarlijkse traditie kiezen de leden van GroenLinks welk duurzaam en welk sociaal initiatief in Bronckhorst in het zonnetje wordt gezet. Fractievoorzitter Ulrike ter Braak reikte de lintjes uit aan de bijzondere vrouwen van deze initiatieven en werd daarin bijgestaan door enkele vertegenwoordigers van GroenLinks.

Lintje met groen karakter
Janny Kuiper en Tonny van Deudekom runden 25 jaar lang een minicamping net buiten Olburgen. Het laatste campingseizoen was in 2023 en nu geven zij het terrein terug aan de natuur. Welke flora en fauna wil daar nu niet leven op deze prachtige plek langs de IJssel?

Met zorgvuldigheid en de nieuwste ideeën over natuurbeheer zijn Janny en Tonny bezig deze transformatie vanuit een glasheldere visie vorm te geven. Ze hebben 70 inheemse bomen en struiken uitgezocht en die volgens het Ruitersysteem geplant. Een paal met zwaluwnesten staat te lonken. In een proeftuin vogelt Janny uit welke planten het graag en goed doen op deze riviergrond, eerst bedekt onder een laagje schapenwol dat het vocht goed vasthoudt. Oeroude fruitbomen zijn tegelijkertijd een nestplek. Misbaksels van de voormalige lokale steenfabriek vormen een muurtje. Het insectenhotel is in aanbouw. Tonny maait het gras op een ‘sinus’-manier zodat er verschillende grashoogten ontstaan waar veel verschillende diertjes willen leven. Het is indrukwekkend om te merken hoeveel denk- en doewerk er in deze transformatie naar een natuurgebied zit.

Ga er vooral een kijkje nemen, want de vogels, insecten, vlinders, zeldzame planten weten hun weg naar deze vrijplaats al te vinden. Een welverdiend groen lintje dus voor twee toegewijde en inspirerende vrouwen die de natuur en duurzaam beheer hoog in het vaandel hebben staan!

Rood lintje
Het rode lintje werd dit jaar uitgereikt aan Xandra Veltman, Yvonne Koekkoek, Ria Gosselink en Mariëtte Klein Kranenberg van De Dorpskeuken in Baak.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant