Tijdens de spits is het een drukte van belang op de Ampsenseweg. Foto: Henri Bruntink
Tijdens de spits is het een drukte van belang op de Ampsenseweg. Foto: Henri Bruntink Henri Bruntink

Gemeente Lochem wil verkeersveiligheid verbeteren op Ampsenseweg bij Exel

Vervoer Exel Lochem

EXEL -  De Ampsenseweg bij Exel is al jarenlang een weg waarop sluipverkeer voorkomt. Met de komst van de N346 Schakel Achterhoek A1 (rondweg Lochem) verwacht de gemeente Lochem dat dit een stuk minder wordt. Aan- en omwonenden pleitten tot de openstelling van de nieuwe provinciale weg voor extra maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. De gemeente Lochem voelt deze urgentie ook. Daarom plaatsen ze onder andere waarschuwingsspandoeken en snelheidsdisplays om de weggebruikers te wijzen op hun gedrag.

De Ampsenseweg is een weg waar veel verkeer gebruik van maakt. Maar veel van dat verkeer hoeft daar niet te zijn. Al vele jaren vragen de aan- en omwonenden aandacht voor de veiligheid op deze weg. De gemeente Lochem heeft al diverse maatregelen getroffen. Ook controleert de politie er regelmatig. Uit metingen blijkt dat het de afgelopen jaren toch drukker is geworden op de Ampsenseweg.

Gemeente treft extra maatregelen
Afgelopen november vroegen aanwonenden en gebruikers van de Ampsenseweg aandacht voor de onveilige situatie op deze weg. Kernwethouder van Exel Marja Eggink kreeg handtekeningen uitgereikt door Belangenvereniging Exel en Omstreken (BEO). Voorzitter Hilde Buitelaar geeft aan dat actie nu echt nodig is. “Het wordt steeds drukker. Automobilisten rijden veel te hard en halen gevaarlijk in. De verkeerslichten met de N332 hebben een afstelling waarbij het gebruik van de Ampsenseweg wordt tegengegaan. Helaas heeft dat nog onvoldoende effect”, aldus Buitelaar. “Wij zijn blij dat de gemeente extra maatregelen gaat nemen en kijken uit naar de nieuwe weginrichting over een paar jaar. De Ampsenseweg moet echt veiliger worden!”

Wethouder Marja Eggink geeft aan dat er regelmatig overleg is tussen BEO en de gemeente: “De maatregelen die hier nu zijn gekomen zijn voortgekomen uit gezamenlijk overleg. Daar ben ik heel blij mee. Ik hoop ook echt dat automobilisten deze weg niet meer gaan gebruiken als sluiproute. Het levert gevaarlijke situaties op. Vooral ook voor jonge fietsers die gebruik maken van deze weg.”

Werkzaamheden
Verkeerswethouder Eric-Jan de Haan houdt de omstandigheden voor de aan- en omwonenden nauwlettend in de gaten. “Er gebeurt momenteel veel op het gebied van aanleg en aanpak van wegen in en rondom Lochem. Zijn er afsluitingen, dan leiden we het verkeer om via andere provinciale wegen en niet via de Ampsenseweg. We proberen er alles aan te doen om overlast zoveel mogelijk te beperken. Dit doen we door overleg met de provincie Gelderland, aannemers en in dit geval met een afvaardiging van BEO. Zo schakelen we in de komende periode steeds bij mocht het nodig zijn.”

Deze week plaatste de gemeente Lochem spandoeken aan het begin en einde van de Ampsenseweg. Dit om automobilisten bewust te maken dat de Ampsenseweg geen doorgaande route is en ze te wijzen op hun gedrag. De spandoeken zijn mede ontworpen door een afvaardiging van het inwonersinitiatief. Ook hangt de gemeente Lochem snelheidsdisplays op. En blijft de politie met regelmaat controleren. De gemeente Lochem verwacht dat dit de verkeersveiligheid ten goede komt.