Afkortingen van politieke partijen: je mag er wel op stemmen, maar ze mogen niet op je kenteken. Foto: Mark Ebbers
Afkortingen van politieke partijen: je mag er wel op stemmen, maar ze mogen niet op je kenteken. Foto: Mark Ebbers

Niet alle kentekens mogen

Achterhoek Auto

NEDERLAND - In Nederland kunnen mensen niet hun eigen kenteken kiezen, dus een mooie lettercombinatie op je auto is lastig te versieren. Er rijdt wel een Porsche 911 GT2 RS rond met een kenteken dat begint met RS, en een Jaguar XFR-S met XFR. Dit was een kwestie van goede timing bij het aanvragen, al dan niet bedoeld. Maar hoe goed je het moment ook bepaalt, verboden kentekens zul je niet krijgen.

Momenteel zijn er maar weinig opvallende kentekenplaten te bedenken. Autorijdend Nederland zit momenteel in de kentekenreeks met sidecode 10, wat betekent dat de indeling X-000-XX is (X = letter, 0 = cijfer). Het lolligste wat je nu zou kunnen aantreffen, is bijvoorbeeld S-420-BJ. Maar binnenkort zijn deze kentekens op en gaat de RDW over naar sidecode 11, met de opstelling XXX-00-X. En daarmee zijn meer opvallende combinaties te vormen.

Geen BAH
Zoals gezegd, niet alles kan. Om te beginnen zijn alle klinkers uit het kentekenalfabet gehaald, al sinds kentekencombinatie/sidecode 4 worden er geen klinkers meer gebruikt (met uitzondering van het kenteken voor opleggers). Auto’s met kentekens als KAK of BAH zul je dus niet zien rijden op de weg (of het moet een Belgische auto zijn). En er zijn er maar weinig woorden met alleen medeklinkers, zoals SMS. Er zijn verschillende afkortingen die wel kunnen, zoals PSP (PlayStation Portable), maar die zijn niet allemaal even wenselijk. Mede daarom heeft de RDW een lijst met verboden kentekens opgesteld.

Ook geen VVD
Voor personenauto’s zijn de volgende medeklinkers toegestaan: G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, X en Z. Vanaf de aankomende kentekenserie 11 worden de medeklinkers L en T niet langer gebruikt voor personenauto’s.

Een kenteken met de letters GVD erin zou voor sommige bestuurders hilarisch zijn, voor anderen kwetsend, maar die lettercombinatie is verboden. Ook politieke partijen zijn niet toegestaan. De volledige lijst met verboden combinaties voor kentekens bevat onder andere: GVD, KKK, KVT, LPF, NSB, PKK, PSV, PVV, SGP, TBS en VVD. Ook SS en SD mogen niet, ook niet in een combinatie met drie letters.

De letters C en Q worden ook niet gebruikt omdat ze te veel op een nul lijken. Dit zou voor verwarring kunnen zorgen, met als gevolg bijvoorbeeld onjuist geadresseerde boetes. Overigens is de lijst met verboden kentekens niet helemaal dekkend als het gaat om het uitbannen van opmerkelijke combinaties. Zo rijdt er een Opel Corsa rond met het kenteken SH-111-T.

Als er een nieuwe kentekencombinatie komt, wil dat trouwens niet zeggen dat direct alle voertuigen ook deze combinatie krijgen. De serie waarin bijvoorbeeld de motoren zitten, wordt eerst vol gemaakt voordat wordt overgegaan op de nieuwe kentekencombinatie.