Silvoldenaar Harm Warner (links) en Mike Kastrop bekijken de Berliet 944 Dauphine uit 1936. Foto: Roel Kleinpenning

Silvoldenaar Harm Warner (links) en Mike Kastrop bekijken de Berliet 944 Dauphine uit 1936. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Oldtimer van Silvolde naar Zeewolde

Algemeen Silvolde

Silvolde - Afgelopen vrijdag kwam onder een carport in Silvolde een auto vandaan, die er 40 jaar had gestaan. Niet zomaar een personenauto, maar een oldtimer uit 1936 van het merk Berliet. De klassieke auto van eigenaar Harm Warner werd opgehaald door medewerkers van het bedrijf Classic Mike en vervoerd van Silvolde naar Zeewolde.

Door Marcel van Berkum

“Ik werd attent gemaakt op het garagebedrijf Classic Mike door een tv-reportage in Hart van Nederland”, vertelt Harm Warner. “Hoe Mike Kastrop in zijn bedrijf met jongeren werkt sprak mij erg aan.” Bij Classic Mike bv in Zeewolde restaureert vanaf 2016 een jeugdig team klassieke auto’s. Jongeren van wie de arbeidsmarkt om allerlei redenen afstand neemt, krijgen in de werkplaats van Classic Mike een gedegen opleiding tot automonteur. Kastrop heeft een passie voor inclusief werkgeverschap oftewel het creëren van een cultuur waarin medewerkers zichzelf kunnen zijn. Hij biedt jongeren een werkplek waar zij hun mogelijkheden en talenten kunnen ontdekken, verder ontwikkelen en inzetten. “Ze zijn bij mij in dienst en ontvangen dus een salaris”, vertelt de 39-jarige eigenaar. “Ik had vroeger zelf dyslexie en gelukkig kreeg ik hulp met de focus op wat ik wel kon in plaats van wat ik niet kon. Zo kreeg ik zelfvertrouwen om verder te leren.”
Berliet
Bij het zien van de uitzending dacht Warner meteen aan zijn klassieke auto, die al tientallen jaren naast zijn huis onder de carport stond. “Ik ben naar Zeewolde gereden en heb kennis gemaakt met eigenaar Mike en zijn personeel.” Kastrop bleek geïnteresseerd in de Berlier 944 Dauphine uit 1936. Normaal werkt het garagebedrijf in opdracht. Deze keer ligt het anders. “Ik heb hem duidelijk gemaakt dat hij de auto krijgt. Ik wil er niks voor hebben. De enige voorwaarde was dat ze hem onder mijn carport vandaan moeten halen en vervoeren.” Aldus gebeurde het.

Onderdelen
Begin jaren 80 kwam het gezin Warner naar Silvolde. “Wij woonden in Utrecht, maar ik wilde in een landelijke omgeving wonen. Dat werd Silvolde. Eerst aan de Ulftseweg en vanaf 1982 aan de Dassenhof.” Warner was van beroep restaurateur van kerkmeubelen en de laatste jaren voor zijn pensioen conciërge van basisschool De Plakkenberg. “Ik had die Berliet al in Utrecht en heb hem laten vervoeren naar Silvolde.” Het was uiteraard de bedoeling dat Harm de oldtimer zou opknappen, maar dat is nooit doorgezet om diverse redenen. “Hij is gezandstraald en gestript. Alle onderdelen zijn er nog bij.”

Vrachtwagens
Bij de naam Berliet als personenauto gaat bij menig autoliefhebber niet meteen een (auto)lampje branden. Als vrachtwagenmerk is het bekender. Rond 1900 begon Marius Berliet in de Franse stad Lyon met de fabricage van automobielen. In 1939 beëindigde het merk de productie van personenauto’s. Na de Tweede Wereldoorlog produceerde Berliet alleen nog vrachtwagens, waarmee de fabriek tientallen jaren zeer succesvol was. Na een jarenlange samenwerking met Renault verdween in 1980 de naam Berliet definitief van de carrosserie van de auto’s.

Team
Bij Classic Mike doen ze alles samen. Het hele team was dan ook afgereisd van Zeewolde naar Silvolde. Elf jongens en meisjes plus eigenaar Mike Kastrop kwamen in strakke bedrijfskleding nieuwsgierig op het geschenk af. Er moest van alles aan de kant geschoven in de carport en de klassieke Berliet zag na tientallen jaren het daglicht. De auto was omringd met stapels onderdelen, die eerst vakkundig werden verzameld. Dan maken vele handen licht werk. Honderden onderdelen - van dashboardschroefjes tot stoelen - lagen uitgestald. De banden werden opgepompt en bijna moeiteloos werd de oldtimer onder de carport vandaan gehaald en vervolgens opgeladen op de aanhanger. Het was opvallend hoe soepel en snel de klus verliep. Na afloop werd er nog lang nagepraat over auto’s met een hapje en een drankje.
De 17-jarige Jonathan uit Bunschoten-Spakenburg maakte ook deel uit van het team. “Ik had altijd al interesse in oldtimers en las over Classic Mike op internet. Ik mocht een dag meelopen. Dat was twee jaar geleden en sindsdien ben ik niet meer weggeweest. Met nieuwe auto’s heb ik helemaal niks. Voor de restauratie van oldtimers moet je veel uitzoeken. Van een Berliet had ik nooit gehoord, maar het is weer een nieuwe uitdaging.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant